Antena Căutare

Ultimul tablou Botticelli aflat într-o colecţie personală, scos la vânzare

Portretul lui Michele Marullo Tarcaniota, finalizat de Sandro Botticelli în 1491, ultima operă a pictorului renascentist aflată într-o colecţie privată, va fi scos la vânzare în Londra.

Portretul lui Michele Marullo Tarcaniota, finalizat de Sandro Botticelli în 1491, ultima operă a pictorului renascentist aflată într-o colecţie privată, va fi scos la vânzare în Londra.

În 1929, tabloul a fost cumpărat de omul politic şi filantropul catalan Francesc Cambó (1876-1947). Moştenitorii lui au decis să îl pună în vânzare la Frieze Masters, care va avea loc între 3 şi 6 octombrie la Londra.

În cadrul târgului, lucrarea va fi expusă la standul galeriei engleze Trinity Fine Art, potrivit directoarei acesteia, Valentina Rossi, informează El Pais.

Galeria l-a angajat pe expertul Carl Brandon Strehlke, de la Muzeului din Philadelphia, să o studieze.

Portretul se află, din 1988, inclus pe lista bunurilor de interes cultural (BIC). Astfel, el nu poate fi scos în afara Spaniei fără permisiunea organismului din cadrul Ministerului Culturii care se ocupă cu clasificarea, evaluarea şi exportul unor astfel de lucrări.

Surse din Ministerul spaniol al Culturii au transmis că portretul nu poate fi exportat, „dar poate ieşi din Spania cu un permis de export temporar, asemănător celui pe care îl are în prezent”.

„Proprietarii acestei picturi sunt conştienţi că opera este BIC şi că există limitări privind vânzarea ei: o pot scoate la vânzare, însă cumpărătorul va trebui să fie conştient că această pictură nu va putea fi niciodată despărţită de Spania şi că va trebui să îndeplinească toate cerinţele acestei reguli”.

Dacă există un interes al Statului spaniol în vederea cumpărării operei de artă, aceleaşi surse din minister au spus că „proprietarii sunt cei care trebuie să notifice Statul dacă există posibilitatea de vânzare. Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat”.

Între anii 2004 - 2017, familia a depus opera la Muzeul Prado (Madrid), decizie care a provocat nemulţumiri în rândul reprezentanţilor Muzeului de Artă din Catalonia (MNAC).

Împrumutul de 12 ani s-a încheiat cu eşuarea cumpărării operei de către Stat, care, în 2010, a achiziţionat pentru Prado, cu 7 milioane de euro, „Vinul de Ziua Sfântului Martin”, de Pieter Brueghel. În timp ce a fost expus la Prado, Guvernul a evaluat opera lui Botticelii la 60 de milioane de euro, pentru a o asigura. Aceasta este suma cu care ar putea fi scoasă acum la vânzare.

Cambó a donat în 1941 cinci lucrări Muzeului Prado. Alte 48 au ajuns la Primăria Barcelonei şi sunt expuse la MNAC.

Proprietarii lucrării lui Botticelli sunt 14 moştenitori ai lui Cambó.

Pictura a fost realizată cu tempera pe lemn şi transpusă, în 1864, pe pânză. Numeroasele restaurări efectuate au îngreunat atribuirea lucrării, care a fost acceptată definitiv în 1906. Mulţi ani a fost crezut că era operă a lui Filippino Lippi.

Sursa : news.ro

O profesoară din Buzău le-a cerut elevilor să nu-i mai cumpere flori în prima zi de școală: „Am rugămintea, dacă se poat... O femeie a crezut că e gravidă, dar a trăit un șoc când a văzut ecografia: „Scoateți, e oribil...”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x