Antena Căutare

Un experiment romanesc, in drum spre Statia Spatiala

Un experiment realizat de cercetatorii romani va fi transportat pe Statia Spatiala Internationala (ISS) la ultimul zbor al navetei spatiale Discovery, programat pentru 24 februarie, a declarat directorul general al Agentiei Spatiale Romane (ROSA), Marius-Ioan Piso. Experimentul romanesc a fost realizat de Institutul de Stiinte Spatiale din Bucuresti.

"Cresterea si Supravietuirea Fungilor Colorati in Spatiu" (CFA-A) este un experiment ce are ca scop determinarea efectelor pe care le are microgravitatia si radiatiile cosmice asupra cresterii si supravietuirii speciilor de fungi, potrivit site-ului rosa.ro.

Experimentul a fost coordonat de Dumitru Hasegan, de la Institutul de Stiinte Spatiale din Bucuresti (ESA), care a plecat deja la centrul spatial Kennedy de la Cape Canaveral (Florida, SUA), pentru a pregati experimentul, a declarat Piso.

Acesta este ultimul zbor pentru Discovery si, totodata, al 39-lea pentru naveta, cea mai veche din flota spatiala a NASA. Este, de asemenea, penultima lansare a unei navete americane, inainte de retragerea lor din circulatie si trimiterea la un muzeu tehnic. Ultimul zbor al unei navete americane va fi efectuat, in principiu, de Endeavour, cel mai devreme in aprilie.

O lansare suplimentara a unei navete americane ar putea avea loc mai tarziu anul acesta, daca Congresul american deblocheaza fondurile.

ISS, a carei constructie a inceput in 1998 si care este ocupata in permanenta, incepand din noiembrie 2000, se afla pe orbita terestra la o altitudine de 350 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari.

Sursa: Jurnalul National

Copil in stare grava, dupa ce dentistul l-a spalat in gura cu detergent... Papa Benedict al XVI-lea vrea sa invete ruseste...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x