Live acumObservator 06
Prime Time 20:25Chefi la cutite

GALERIE FOTO! Un român a fost primul care a pozat-o NUD pe Marilyn Monroe!!! ”Doamne, mi-ai trimis un înger sexy!” S-au logodit, s-au iubit mult!

Pe finalul lui 1945, o tânără pe nume Norma Jeane Baker, de numai 19 ani, fotomodel la o agenție din SUA, acceptă să-i pozeze nud unui fotograf de orgine română, Andre de Dienes. Imaginile fac înconjurul lumii, între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste ce va arde scurt și puternic. Se logodesc, ea va continua să-i pozeze până în 1953. ”Va rămâne femeia vieții mele”. Norma Jeane Baker va deveni Marilyn Monroe

Pe finalul lui 1945, o tânără pe nume Norma Jeane Baker, de numai 19 ani, fotomodel la o agenție din SUA, acceptă să-i pozeze nud unui fotograf de orgine română, Andre de Dienes. Imaginile fac înconjurul lumii, între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste ce va arde scurt și puternic. Se logodesc, ea continuă să-i fie muză până în 1953. ”Va rămâne femeia vieții mele”. Norma Jeane Baker e viitoarea Marilyn Monroe

Povestea-i neștiută.

Andor Gyorgy Ikafalvi-Dienes se naște la mijlocul lui decembrie 1913, în Turia, Covasna, în inima viitoarei Românii Mari. La 15 ani, mama se sinucide. Unii spun că din gelozie. Tatăl îl duce pe băiat în Ungaria. Andor nu zăbovește aici, ia, la picior, Bătrânul Continent. Ajunge în Tunisia, revine la Paris, unde pare că se stabilește. Se îndrăgostește, întâia oară, de fotografie. Pune ban de ban și-și cumpără un ”Retina” de 35 mm, aparat cu dichis la acea vreme. Începe să lucreze pentru ”L'Humanite”, e angajat la celebra agenție ”Associated Press”. Imortalizează pe un ”Rolleiflex”, e apreciat. E 1938, omenirea se pregătește de cea mai mare conflagrație din toate timpurile când Andor primește o ofertă: aceea de a trece Atlanticul și a lucra pentru ”Esquire”. Acceptă. Numele-i prea lung, nu sună a artist. Devine Andre de Dienes atunci când atinge pământul yankeu. Pozele sale-s miez. Publică în ”Vogue”, în ”Life”...Dar visul său e fotografia-nud. Nu ceva obscen, trivial, vrea să arate ”propunerea mea pentru ceea ce înseamnă frumusețe”.

În toamna lui 1945, după finele celui de-al Doilea Război Mondial, respiră aer californian. Caută modele. Un tovarăș îi spune că are o legăturăla o agenție, ”Emmeline Snively Blue Book”. Aici e o fată, așa, la vreo 19 ani, Norma Jeane Baker. Safteaua se face pentru 200 de dolari. Prima întâlnire are loc la ceas de seară.

Memoriile lui Andre de Dienes: ”Când Norma Jeane a intrat în al meu bungalow, am fost ferm convins că mi se întâmplă un miracol. Norma Jeane era un înger! Un înger sexy, trimis special pentru mine. Ceva cutremurător, în sens pozitiv”. Fata-i dezghețată. La 16 ani se căsătorise cu fiul unor vecini, James Dougherty, doar pentru a dribla niște acte. Practic, era liberă ca pasărea cerului. Se apucă să-i răscolească lui Andre prin cataloage. Andre e deja răscolit, aproape că nu mai are puls. Norma e frumoasă, o frumusețe naturală, nealterată. Pune întrebări despre locații, se mișcă de colo până colo, vrea să știe ce și cum, vrea să cunoască în ce trebuie să se îmbrace, fotograful e deja în al nouălea cer. Se îndrăgostește, pe loc, de ea. Se pare că nici fata nu rămâne rece. Stabilesc să plece imediat, să nu mai aștepte nimic.

Decembrie 1945.

Părăsesc L.A. Andre își amintea că ”Norma atrăgea bărbații precum mierea albinele”. Se opresc la benzinării, în magazine, la restaurante. E plină de viață, sexy. Călătoresc pe vreme rea, mașina se împotmolește în Government Lodge. Aici se iubesc nebunește. Vacanța durează cinci săptămâni. Ajung în Long Island Tobay Beach, unde trag primul set de poze. Monumental! Încă nu-s nud, dar e clar că lentila camerei o iubește. Sunt peste 30 de zile de ședințe foto, sute de cadre. Merg pe autostradă, se opresc brusc, fac poze. Se înserează, la umina mașinii fac poze. De dimineață, când Norma nu e machiată, fac poze. În pat, în camera de motel, fac poze. Se logodesc, deși ea este legată, încă, de James. Divorțează.

1946.

Norma a devenit, deja, Marilyn Monroe. Îi pozează la plajă, doar în costum de baie. Andre e topit, însă noua divă nu e o pasăre de ținut în colivie. Vrea să zboare. Apar certurile. Stabilesc să se concentreze doar pe partea profesională. Atât. Din '46 fac o pauză până în '49. Apoi se regăsesc în 1952, unde-i pozează în hotelul ”Bel Air”. Românul continuă să o iubească. Ea mai simte ceva, dar nu vrea să devină casnică, soție. În 1953, Marilyn îi telefonează la două noaptea. ”Vreau să mă fotografiezi!” Nebuni, se suie în mașină, ajung pe o stradă lăturalnică, aprind doar farurile - în amintirea clipelor de altădat' - și se pun pe fotografiat. Până când soarele răsare!

Joe DiMaggio, da, faimosul jucător de baseball, apare la orizont. MM se căsătorește cu el în 1954. Andre e distrus. Mariajul durează doar un an. Andre își revine. Marilyn îi telefonează pentru o nouă ședință foto. La fie care cadru se îmbină profesionalismul, cu nebunia, cu fosta dragoste. Doi ani mai târziu, Arthur Miller e în pole position. Din noi căsnicie. Andre o vede pentru ultima oară în viață în iunie 1961. ”Într-o dimineață, am găsit la ușă un album. Ultimele ei fotografii. De obicei, eu făceam asta, dar acum le primisem de la Marilyn. Cred că era modalitatea ei de a ne lua rămas bun”, spunea Dienes.

MM era găsită moartă pe 5 august 1962. Andre trăia până în 1985. Două căsătorii, fără urmași. Până în ultima clipă avea să susțină că-și respectase soțiile, dar că unica iubire a sa se consumase cu 40 de ani în urmă...Imaginile acelea faimoase, cu celebra actriță surâzând pe plajă, sunt opera unui artist născut la Turia, în Covasna.

  • 848 de pagini cu fotografiile lui Marilyn realizate de Andre de Dienes au fost publicate de celebra casă ”Taschen” în 2002
Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro