Live acum
Prime Time 20:00Film: Parker

Violeta, femeia care si-a extirpat sanii pentru a deveni pilot

A luptat in prima linie in WWI.  Intaia femeie franceza din istorie care a aruncat discul, ajungand sa faca parte din echipa olimpica. Apoi si-a extirpat sanii pentru a avea loc in cabina soferului si a se dedica visului ei: automobilismul. A fost ucisa de Rezistenta Franceza dupa ce colaborase cu oamenii lui Hitler

Francezii nu-si aduc aminte de ea. Sau, mai exact, nu vor sa-si aduca aminte. Cea mai mica dintre sase surori, Violette isi petrecuse copilaria, la cumpana dintre milenii, intr-o abatie. Desi n-avea nicio treaba cu barbatii, citind numai carti ce descriau viata din insula Lesbos, Vio s-a casatorit, in buza Primului Razboi Mondial, pe 22 august 1914, cu Gouraud.

N-a fugit de prima mare conflagratie. Din contra. Cum iubea sa conduca, s-a angajat ca ambulantiera. Batalia de pe Somme, cu un milion de morti, si Verdunul nu i-au fost straine. In armata, Violette a prins gustul sportului. Atingea doar 1,66 m, in schimb, era robusta, cu 68 de kilograme. S-a apucat de aruncarea discului. A decis sa joace fotbal, evoluand in doua echipe diferite!!! Din 1917 pana in 1919 s-a antrenat la Femina Sports apoi la Olympique Paris, pana in 1926. A ajuns chiar si in echipa nationala. Era un sportin get-beget. A trecut in ring, boxa contra barbatilor. A devenit campioana nationala in Hexagon, in 1923. Din 1921 pana in 1924, intrega suflare sportiva a cunoscut-o sub sloganul: "Tot ceea ce un barbat poate sa faca, poate sa faca si Violette!"

Recomandari