Antena Căutare

Vremea mult prea caldă pentru luna noiembrie prelungeşte sezonul chefalului: ”Sunt pescar din 1983, dar așa ceva n-am mai întâlnit!”

Vara indiană prelungeşte sezonul de pescuit în Marea Neagră. Dacă în alţi ani, la mijlocul lunii noiembrie, chefalul se retrăgea în ape adânci, acum temperaturile neobişnuit de mari aduc peştii la mal mai mult ca niciodată. Acest lucru se vede şi în plasele pescarilor care nu-şi mai aduc aminte de când n-au mai prins chefal în luna lui Brumar.

Trăim una dintre cele mai călduroase luni de noiembrie din istorie. Deşi ar fi trebuit să ierneze deja, chefalul, un peşte iubitor de ape calde, se prinde ca în plină vară. Doar o privire în calendar le aminteşte pescarilor că sezonul acestei specii s-a încheiat încă de acum două luni.

”Sunt pescar din 1983, dar așa timp frumos ca anul acesta n-am mai întâlnit. Și zilele trecute am avut cantități mari pentru luna asta.”, a mărturisit Silai Naum, escat.

Și nu doar chefalul poate fi pescuit în apropiere de mal. Mai multe specii de peşti şi-au întârziat retragerea în ape mai calde.

”Ne convine de minune, pentru că speciile de pește care se retrăgeau spre golfulețe ori lagume sunt acum pe țărm, pe zona noastră de pescuit.”, spune Stelian Murariu, proprietar pescador.

”Prelungirea temperaturilor ridicate determină și peștele să se mențină în zonele de mică adâncime.”, explică Simion Nicolaev, director al Institutului de Cercetări Marine.

Deocamdată însă, apa mării este la fel de caldă ca în iunie.

Un motiv în plus pentru ca pescarii să îşi frece mâinile de bucurie. În câteva zile, întrăm în postul Crăciunului, plin de dezlegări la peşte. Iar chefalul este o alegere inspirată, spun bucătarii. Are o carne dulce, numai bună perpelită cu un strop de sare pe plita încinsă. În cherhanale, o astfel de farfurie costă între 20 şi 30 de lei. În pieţe, un kilogram de chefal se vinde cu 18 lei.

Black Friday ține câteva săptămâni în România. Ce trebuie să știe românii ca să nu cadă în capcana aşa-ziselor reduceri... Ce s-a întâmplat cu oamenii care și-au achiziționat case cu doar un euro, în Italia: ”Nu am avut parte de surprize neplă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x