Antena Căutare

Basescu: Romania nu participa la capitalizarea FMI, dar nu este neputincioasa

Romania nu trebuie sa participe la capitalizarea Fondul Monetar International (FMI), dar nu este lipsita de capacitatea de a se implica in acest sens, avand posibilitatea sa mentina in stand-by doua miliarde euro in rezervele BNR sau sa faca la Fond un plasament temporar in aceeasi suma, a declarat presedintele Traian Basescu.

"Nu se pune problema ca Romania sa participe, dar nu este lipsita de capacitatea de a contribui in diverse moduri. Daca va fi nevoie, nu suntem neputinciosi, fara sa luam bani de la buget", a spus seful statului.

Liderii Uniunii Europene au decis ca statele din zona euro sa participe la capitalizarea Fondului Monetar International cu 150 miliarde euro, iar tarile din afara zonei euro sa contribuie cu alte 50 miliarde euro.

Seful statului a tinut sa precizeze ca nu s-a pus problema ca un stat care se afla intr-un acord de asistenta financiara cu FMI sa participe la capitalizarea Fondului.

Printre masurile convenite joi seara, la summitul UE de la Bruxelles, se numara suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de catre statele UE, prin imprumuturi bilaterale. Tarile membre au la dispozitie zece zile pentru a confirma participarea la acest efort.

Astfel, statele din zona euro ar urma sa contribuie cu 150 miliarde euro, iar bancile centrale ale tarilor din afara zonei euro ar trebui sa vina cu alte 50 miliarde euro.

Consiliul UE a invitat si "comunitatea internationala" sa aduca contributii similare la resursele FMI.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages

Basescu, despre achitarea lui Nastase: "Nu comentez deciziile Justitiei"... Ponta: Nastase a fost prigonit 7 ani de Basescu. Era normal sa fie achitat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x