Antena Căutare

Bilant: Romania, la 5 ani de la aderarea la UE

MAE, MAEur si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania au organizat, joi, conferinta "Romania in UE. Cinci ani de la aderare". La eveniment au fost prezenti presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, si comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

Presedintele Traian Basescu a vorbit la "Bilantul Romania-UE" despre inconsecventa politicienilor romani care au "discreditat" Romania in UE, prin actiuni precum infiintarea si desfiintarea ANI ori a DNA ce a fost platita "extrem de scump" in ultimii cinci ani, de la momentul aderarii la Uniunea Europeana.

De asemenea, Basescu subliniat ca aceste inconsecvente au afectat inclusiv eforturile de ridicare a Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in domeniul Justitiei.

In acelasi timp, presedintele a estimat ca Statele Unite ale Europei reprezinta singura solutie ca UE sa fie competitiva la nivel global.

"Singura solutie pentru ca UE sa fie un conducator al politicilor globale este o integrare profunda. Solutia corecta este realizarea Statelor Unite ale Europei. Va trebui mai devreme sau mai tarziu sa ne punem la un loc suveranitatea pentru a realiza o Uniune capabila sa stea in competitie cu marii actori globali", a declarat Basescu.

Neimplinirile si esecurile aderarii Romaniei la UE

Premierul Emil Boc a subliniat mai mult neimplinirile si esecurile tarii noaste pe drumul integrarii europene, in cadrul conferintei "Romania in UE. Cinci ani de la aderare".

El a vorbit despre neutralizarea investitiilor straine directe, mentinerea restrictiilor pe piata muncii si o rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene, precum si despre esecul in eliminarea MCV, impus de Comisia Europeana, si un deficit mare de competitivitate al Romaniei fata de alte state membre ale UE.

"Din nefericire, investitiile straine directe nu au fost folosite pe deplin, in sensul ca am avut sansa unei cresteri economice consistente si am ratat ocazia de a ne moderniza statul in acea perioada, cand era mult mai usor sa faci reforme structurale, iar in loc sa facem acest lucru, din nefericire, am aplicat politici populiste care nu au avut sustinere in economie", a sustinut premierul.

In acelasi timp, Boc a aratat ca Romania inregistreaza a patra cea mai mica datorie publica din PIB la nivelul UE, cu 61% sub media europeana, dar si o productivitate cu 57% mai mica decat media UE.

Ion Iliescu: Basescu este autist... Basescu nici nu se gandeste sa-l schimbe pe Boc...
Horoscopul zen al lunii iunie. Cum reușesc nativii să treacă peste probleme în această vară
Dacă nu credeai până acum, există chiar și un horoscop zen al lunii iunie. De fapt, îl...
Horoscopul zilei de 1 iunie 2023. Gemenii sunt sfătuiți să facă ce le place cu adevărat. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 1 iunie 2023 spune că Gemenii sunt sfătuiți să facă ce le place cu...
Parteneri
Ciambella cu cireșe și cocos. Rețetă de prăjitură din bucătăria italiană
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x