Executivul isi va asuma, luni, raspunderea pe masurile de austeritate. Inainte de sedinta, duminica seara, presedintele Traian Basescu i-a invitat pe liderii PDL la o intalnire. Potrivit unor surse, aceasta va avea loc la Snagov, iar mesajul va fi extrem de ferm: parlamentarii PDL care nu sustin Guvernul si, astfel, acesta pica la motiune, trec in opozitie.
Se pare ca Traian Basescu vrea sa transmita parlamentarilor PDL ca, daca nu sustin Guvernul, iar Executivul este demis prin motiune de cenzura, trec in opozitie.
Deputatul PDL, Catalin Croitoru, a depus un amendament prin care cere ca salariile profesorilor sa nu fie reduse cu 25 de procente, pe motiv ca in ultimii anii din invatamant au fost reduse 80.000 de posturi.
In ultimele zile, mai multi lideri ai PDL au vorbit de o posibila remaniere, dupa ce Guvernul isi va angaja raspunderea pe masurile de austeritate. Surse sustin ca printre cei vizati se afla ministrul Muncii, cel al Finantelor, dar si seful de la educatie.
Soarta Guvernului Boc atarna de un fir de ata. Opozitia strange in fiecare zi tot mai multi adepti ai motiunii de cenzura, chiar din randurile principalului partid de guvernamant, PD-L. Masurile extreme propuse de Executiv si presiunea tot mai mare a electoratului ii face pe multi democrat- liberali sa se opuna fatis propriului partid.
In acest moment opozitia mai are nevoie de 18 voturi pentru a demite, pentru a doua oara, guvernul Boc. Si asta fara a lua in calcul nehotararea independentilor din UNPR si declaratiile diversilor parlamentari PDL ca vor vota pentru caderea guvernului.
Practic, situatia sta in felul urmator: Alianta PSD-PC si PNL au impreuna 213 parlamentari. Lor li se adauga si cei 5 deputati neafiliati, multi dintre ei declarand deja ca vor vota motiunea de cenzura. Avem, asadar, 218 voturi impotriva cabinetului Boc, iar pentru demitere sunt necesare 236.
Problema se pune insa cand vine vorba de independeti: ei nu s-au hotarat daca vor vota pentru sau impotriva motiunii, asa incat voturile lor ar putea fi impartite. De altfel, doi dintre ei, deputatii Ioan Munteanu si Tudor Ciuhodaru, au anuntat ca vor vota pentru demiterea Guvernului. Votul independentilor ar putea fi decisiv, avand in vedere ca au in total 26 de parlamentari.
Acelasi lucru pare sa se intample in tabara PDL: dupa ce un senator si un deputat au demisionat din partid, alti patru parlamentari au anuntat ca intentioneaza sa voteze in favoarea motiunii de cenzura. In plus, trei dintre ei au votat saptamana trecuta o motiune simpla impotriva ministrului Finantelor. Lor li s-ar putea adauga si altii, spun atat voci din PDL, cat mai ales de la opozitie.
In plus, liderii PSD si PNL au promis ca parlamentarii care au plecat din cele doua partide vor fi reprimiti daca vor vota motiunea cu bilele la vedere.
Asadar, daca tragem linie, celor 218 voturi, deja sigure, li se adauga alte noua: cei patru parlamentari PD-L care au anuntat ca vor vota motiunea, probabil cei trei care au votat motiunea simpla din camera deputatilor si cei doi independenti care, la fel, s-au pronuntat public impotriva guvernului. Din acest punct, opozitia ar mai avea nevoie doar de noua voturi.
Guvernul nu a acceptat nici un amendament de fond la legile de reducere a salariilor si pensiilor... Berceanu recunoaste ca Basescu s-a referit si la el ca unul dintre ministrii mincinosi...