Antena Căutare

UPDATE! Jose Manuel Barroso, Angela Merkel si Traian Basescu au participat la Congresul PPE de la Palatul Parlamentului

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a ajuns la Palatul Victoria pentru o discutie cu premierul Victor Ponta, oficialul european urmand sa participe apoi la Congresul Partidului Popular European (PPE), organizat la Bucuresti. In urma cu putin timp, cancelarul german Angela Merkel a ajuns la Bucuresti.

UPDATE 21.29: Belgianul Wilfried Martens a fost ales presedinte al PPE pentru un nou mandat de trei ani, la finalul primei zile a Congresului Popularilor Europeni de la Palatul Parlamentului, el fiind, de altfel, unicul candidat la functie. Martens a primit 91% de voturi favorabile din totalul celor exprimate. El l-a nominalizat pe spaniolul Antonio Lopez-Isturiz pentru functia de secretar general al PPE. Votul va avea loc joi.

UPDATE 21.20: Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a declarat ca organizarea Congresului PPE la Bucuresti este un mesaj foarte clar ca Uniunea Europeana este foarte importanta pentru Romania, iar Romania este foarte importanta pentru UE.

"Suntem pe calea cea buna pentru crearea unei Uniuni mai puternice intre popoarele noastre? Contribuim cu totii? Raspunsul este ca da, dar... Da, facem progrese, dar nu suficiente. Aceasta este analiza deosebit de sincera a situatiei din Europa. Nu putem ignora ca exista tendinte serioase privind lipsa de convergenta in tarile noastre si care alimenteaza dezbaterea populista care vizeaza de fapt sfarsitul acestui minunat proiect european", a afirmat Barroso.

"Avem nevoie de o integrare mai mare in Zona euro, dar acest proiect trebuie sa fie o modalitate pentru o mai buna integrare, nu de a creea noi ziduri in Europa. Nu mai avem nevoie de ziduri."

"Cresterea (economica) din trecut nu era durabila, era alimentata de credite artificiale sau cheltuieli publice iresponsabile. De aceea ne confruntam azi cu probleme care necesita un raspuns, inclusiv in Zona euro", a spus presedintele CE.

UPDATE 21.10: Cancelarul german Angela Merkel le-a multumit presedintelui Traian Basescu si lui Vasile Blaga ca au permis reuniunea PPE la Bucuresti si a aratat ca acesta este un semnal ca peste tot in Europa democratia are castig de cauza si ca principiile democratiei sunt respectate.

"Draga Traian Basescu, draga Vasile Blaga si draga Kelemen Hunor, multumim ca ne-ati permis sa ne reunim astazi la Bucuresti, multumim ca ne-ati primit aici pentru a da un semnal ca peste tot in Europa democratia are castig de cauza si ca principiile democratiei sunt respectate si noi ne vom asigura de acest lucru", a spus Merkel.

"Presedintelui Romaniei nu i-a fost niciodata frica sa se gandeasca la viitor chiar daca actiunile sale nu au fost intotdeauna populare, asadar trebuie sa fim uniti pentru viitor, pentru ca o relatie de prietenie veritabila se cunoaste in perioada de criza."

"Noua economie sociala de piata a fost primita cu solidaritate si, sustinuta, ne-a ajutat sa avem castig de cauza si si-a dovedit utilitatea", a mai spus cancelarul german.

UPDATE 21.00: Premierul polonez, Donald Tusk, i-a avertizat pe delegatii PPE aflati la Palatul Parlamentului, ca si Nicolae Ceausescu "tinea discursuri lungi in acest loc", liderul de la Varsovia cerandu-le popularilor, in acelasi timp, sa nu mai accepte ipocrizia unora dintre politicieni.

"Ma uit la acest edificiu si ma gandesc ca si lui Nicolae Ceausescu ii placea sa tina discursuri deosebit de lungi in acest loc. Ii facea probabil pe oameni sa fie deosebit de iritati din acest motiv si va aduc aminte ca a avut un final trist al carierei lui politice, dar si al lui personal. De aceea, eu vreau sa fiu foarte scurt", a afirmat Tusk, deranjat de faptul ca sesiunea de discursuri de la Congresul PPE a acumulat o intarziere de cel putin o ora, din cauza vorbitorilor care au depasit timpul alocat.

"Ipocrizia este atunci cand un politician spune la Bucuresti <>, iar acelasi politician spune, a doua zi, la Bruxelles, ca UE are nevoie de un buget european mai mic. Ipocrizia apare, de asemenea, atunci cand politicianul spune <>, iar apoi ca nu e nevoie de a avea o Europa integrata, care sa nu se imparta in zona euro si zona noilor membri. Ipocrizia este si atunci cand aici, la Bucuresti, acelasi politician spune <>, iar apoi a doua zi afirma ca nu toate statele europene ar trebui sa fie in Schengen (...) Deci nu trebuie ca acest slogan sa fie unul gol", a spus Tusk.

UPDATE 20.30: Traian Basescu tine un discurs in cadrul Congresului PPE in care a declarat ca este un adept al unei Europe puternice.

UPDATE 20.15: Secretarul general al PPE, Antonio Lopez, le-a multumit, miercuri seara, la Congresul PPE, presedintelui PDL, Vasile Blaga, si presedintelui Traian Basescu, pentru primirea facuta la Bucuresti, "spre deosebire de altii, carora le-a fost rusine sa se intalneasca aici si au facut-o la Bruxelles".

UPDATE 19.07: Presedintele Traian Basescu a refuzat sa raspunda, pe holurile Palatului Parlamentului, la intrebarile jurnalistilor despre afirmatiile premierului Victor Ponta privind reprezentarea la Consiliul European si incalcarea Constitutiei prin venirea sa la reuniunea popularilor europeni.

Seful statului a iesit din sala unde se desfasoara lucrarile Congresului PPE si s-a retras pentru 15-20 de minute in biroul lui Gheorghe Barbu, secretarul general al Camerei, la intoarcere fiind abordat de jurnalisti, anunta Mediafax.

UPDATE 18.00: Aproximativ 30 de persoane protesteaza in zona Palatului Parlamentului, Jandarmeria Capitalei intervenind pentru a securiza zona, in conditiile in care manifestatia nu este autorizata.

UPDATE 17.40: Jose Manuel Barosso a ajuns la Palatul Parlamentului unde a fost intampinat de Vasile Blaga si Kelemen Hunor. Angela Mekel a ajuns, de asemenea, la Congresul PPE. Ea a avut o discutie privata cu Traian Basescu, timp de 10 minute.

UPDATE 17.34: Presedintele Traian Basescu i-a transmis, miercuri, fostului premier al Ucrainei Iulia Timosenko, prin intermediul fiicei acesteia, Evghenia Timosenko, cu care a avut discutii la Cotroceni, sprijinul sau total si aprecierea pentru lupta politicianului ucrainean pentru democratie.

UPDATE 17.25: Jose Manuel Barroso a plecat de la Guvern, acolo unde a avut o discutie cu premierul Victor Ponta. El se va intalni cu Traian Basescu la Palatul Parlamentului. Presedintele a ajuns, de asemenea, la Congresul PPE.

Premierul Victor Ponta a declarat anterior ca principala tema a discutiei pe care o va avea, miercuri, cu seful CE va fi rezolvarea problemelor legate de absorbtia fondurilor europene, informeaza Mediafax. El a precizat ca va mai discuta cu presedintele Comisiei Europene despre calendarul aderarii la Schengen, alocarile in exercitiul bugetar 2014-2020, integrarea sociala a romilor, precum si despre o procedura transparenta de numire a procurorului general si a sefului DNA.

Lucrarile Congresului popularilor europeni va continua cu un seminar despre cresterea economica si incluziunea sociala, la care vor participa comisari europeni precum Antonio Tajani, Industrie si Antreprenoriat, Dacian Ciolos, Agricultura si Dezvoltare Rurala, Michel Barnier, Piata Interna si Servicii si Johannes Hahn, Dezvoltare Regionala.

"Congresul PPE de la Bucuresti are toate sansele sa ramana in istorie sub numele de Congres al celei de-a doua Unificari Europene. Pentru noi, Popularii europeni, unificarea deplina a Europei nu e o ambitie goala. Unificarea trebuie sa duca la o Europa mai puternica, mai competitiva si mai buna pentru cetatenii ei. In Europa pe care o pregateste proiectul popular nu vor mai fi posibile si nu vor mai fi admise derapajele bugetare, aventurile economice si neglijarea normelor democratice", a afirmat Blaga, in discursul sau, scrie Mediafax.

FOTO: EPA / Intact Images

Congresul PPE: Laszlo Tokes vrea regionalizarea si federalizarea Romaniei... Victor Ponta, la mitingul USL: "Romania nu mai este a PDL-ului si a lui Traian Basescu"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x