Antena Căutare

DNA solicita arestarea vicepresedintelui Comisiei de Aparare

Directia Nationala Anticoruptie a cerut ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa sesizeze Parlamentul in vederea incuviintarii arestarii senatorului PSD Catalin Voicu, acuzat de trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Voicu s-a declarat nevinovat. Iar solicitarea DNA ar putea fi discutata saptamana viitorare in Biroul Permanent al Senatului.

Mita de sute de mii de euro
In rezolutiile de incepere a urmaririi penale si in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale procurorii au retinut ca, in perioada iulie - septembrie 2009, Catalin Voicu, "prevalandu-se de prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator, a primit de la un om de afaceri, in doua transe, sumele de 250.000 RON (echivalentul a 60.000 euro) si 200.000 euro, in schimbul interventiei pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat".

De asemenea, potrivit procurorilor, in luna august 2009, Catalin Voicu a pretins si primit de la un alt om de afaceri suma de 119.000 de lei, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti pentru a-i determina sa propuna o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru fapte de natura penala. "Pentru a disimula faptele de coruptie, Catalin Voicu si cumparatorul de influenta au intocmit documente financiar contabile care atesta imprejurari nereale", precizeaza DNA.

In aceeasi cauza, in a doua jumatate a anului 2009, Catalin Voicu a cerut unor persoane cu influenta in sfera politica sa ii acorde sprijin politic in ocuparea unei functii in Guvernul Romaniei, in schimbul interventiilor sale pe langa magistrati din cadrul Tribunalului Bucuresti si ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea pronuntarii unor hotarari favorabile in care respectivele persoane aveau interese, mai scriu procurorii DNA.

Totodata, Catalin Voicu a pretins unei persoane foloase patrimoniale constand in facilitarea obtinerii pentru firme aflate in sfera sa de interes a unor contracte de achizitii publice la autoritati contractante din judetul Constanta, potrivit sursei citate.

In 10 decembrie 2009 s-a dispus urmarirea penala in cazul lui Catalin Voicu, iar o zi mai tarziu a fost pusa in miscare actiunea penala, pentru doua infractiuni de trafic de influenta. Ulterior, in 22 ianuarie, 11 februarie si 12 februarie, cercetarile au fost extinse, fiind dispusa urmarirea penala fata de Catalin Voicu si pentru celelalte infractiuni mentionate in cererea de incuviintare a arestarii preventive.

"In sustinerea cererii privind incuviintarea arestarii au fost anexate copii conforme cu originalul ale documentelor relevante, respectiv 11 volume continand un numar total de 2663 file", se mai arata in comunicatul DNA.

In fata justitiei, senatorii sunt mai presus decat oamenii de rand

Cererea de arestare a unui senator se adreseaza de catre ministrul Justitiei presedintelui Senatului, acesta o aduce la cunostinta in sedinta publica, dupa care o trimite Comisiei juridice, raportul comisiei fiind trimis de Biroul Permanent, plenului, care hotaraste prin votul secret al majoritatii senatorilor (in termen de 15 zile de la data depunerii).

Potrivit Constitutiei, deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor.

Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Arestare lui Voicu, discutata saptamana viitoare?

Solicitarea privind incuviintarea arestarii senatorului PSD Catalin Voicu, acuzat de trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata, s-ar putea afla pe ordinea de zi a sedintei Biroului permanent al Senatului de saptamana viitoare.

"Din cate stiu eu, la Senat nu a ajuns nicio solicitare in acest sens (privind incuviintarea arestarii lui Catalin Voicu - n.r.). Oricum, am discutat cu domnul secretar general si ordinea de zi pentru sedinta Biroului Permanent de astazi (marti - n.r.) este inchisa", a declarat chestorul Senatului Ioan Chelaru.

El a adaugat ca o eventuala solicitare in acest sens poate fi dezbatuta in urmatoarea sedinta a Biroului Permanent, care va avea loc martea viitoare.

Text: Razvan Scaesteanu

Foto: Paul Chirila

Opozitia a scos de pe ordinea de zi a conducerii Senatului cererea PDL de revocare a lui Geoana... DNA cere arestarea senatorului PSD Catalin Voicu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x