Antena Căutare

Guvernul de la Chișinău a fost demis. Președintele Klaus Iohannis: „Sprijinul financiar din partea României va fi strict condiționat de...”

Parlamentul de la Chișinău a demis astăzi Guvernul. Reacția lui Klaus Iohannis imediat după ce a aflat că Guvernul Maia Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură: „Sprijinul financiar din partea României va fi strict condiționat de...”

Guvernul de la Chișinău a fost demis. Președintele Klaus Iohannis: „Sprijinul financiar din partea României va fi strict condiționat de...”
Președintele României - Klaus Iohannis

Președintele României a criticat înlăturarea Guvernului de către socialiștii președintelui Igor Dodon. Klaus Iohannis a caracterizat această mișcare ca fiind una ”împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi”.

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis cu privire la demiterea Guvernului de la Chișinău:

„Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi.

În cele cinci luni de la preluarea mandatului, Guvernul condus de Maia Sandu a făcut progrese importante în implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană, în scopul promovării valorilor democrației și statului de drept, în lupta împotriva corupției și asigurarea independenței justiției, precum și în domeniul economic și social, reforme menite să asigure creșterea nivelului de prosperitate și securitate al cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, Guvernul Maia Sandu a reușit să restabilească încrederea partenerilor de dezvoltare, mai ales a Uniunii Europene, premisă esențială pentru reluarea sprijinului politic și financiar internațional pentru Republica Moldova.

România a exprimat ferm sprijinul pentru eforturile Guvernului de la Chișinău, în condițiile angajamentului clar și hotărât al coaliției guvernamentale pentru parcursul european și pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În perioada premergătoare moțiunii de cenzură, România a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm forțelor politice de la Chișinău pentru responsabilitate și depășirea impasului politic, încurajând identificarea unei soluții care să asigure stabilitatea, să continue reforma Justiției și să permită Guvernului să mențină parcursul european.

În contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european.”

Citește și:

Premierul Ludovic Orban vrea să dezbată dezastrul lăsat de Viorica Dăncilă: „Dacă vrea să facă dezbateri cu cineva să facă cu mine...”

Viorica Dăncilă, lovitură decisivă pentru Klaus Iohannis: „Cum e cu atitudinea arogantă, domnule Iohannis? Ne mai explicați o dată...”

Orban, în conflict cu Firea pe tema Sălii Polivalente: Faptul că nu s-a construit sala polivalentă se datorează manageme... Buzău: Un senator ALDE face apel la partidele de dreapta să-l susţină pe Klaus Iohannis ân turul al doilea al alegerilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x