Antena Căutare

Dancila promite bani primariilor

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, care este şi preşedintele Asociaţiai Municipiilor din România, afirmă că premierul Viorica Dăncilă s-a angajat că banii care le-au fost opriţi administraţiilor locale pe primele trei luni ale anului să fie recuperaţi la rectificarea bugetară, care ar putea avea loc luna viitoare.

"Am avut o discuţie şi avem angajamentul doamnei prim-ministru că banii care ne-au fost opriţi în afara discuţiei iniţiale pe primele trei luni ale anului vor fi recuperaţi la rectificarea de luna viitoare sau când va fi rectificarea bugetară. Asta este cel mai important aspect şi avem şi angajamentul doamnei prim-ministru că vor da un comunicat de presă în acest sens. De asemenea, avem angajamentul doamnei prim-ministru referitor la efectele Ordonanţei 114, care a făcut ca multe dintre contractele noastre pe partea de investiţii să crească. A zis că vor analiza modalitatea de a ne compensa în vreun fel această problemă care se reflectă tot în buget", a declarat, miercuri, Robert Negoiţă, după întâlnirea reprezentanţilor Asociaţiei Municipiilor din România cu premierul Viorica Dăncilă.

El a afirmat că premierul s-a angajat că "ni se vor da sumele înapoi, sumele angajate, sumele promise prin legea bugetului".

Întrebat ce garanţii au că promisiunea va fi respectată, Negoiţă a spus: "Am avut o discuţie cât se poate de serioasă astfel încât să se înţeleagă că suntem oameni şi cu toţii trebuie să ne respectăm cuvântul. Avem speranţa că acest lucru se va întâmpla, altfel nimic nu mai are rost şi sens".

Referitor la faptul că ministrul de Finanţe nu a participat la discuţie, Negoiţă a spuc că el consideră că este mai important angajamentul premierului decât al ministrului.

La rândul său, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus că i-au prezentat premierului un document cu 21 de solicitări ale Asociaţiei Municipiilor.

"(...) dacă din februarie ni s-a spus că nu ni se ia niciun ban, astăzi evident că s-a recunoscut că s-au luat bani din luna ianuarie, februarie, martie şi aşteptăm un comunicat de la Guvern ca să fie un mesaj public că vor primi administraţiile locale sumele din impozitul pe venit de la 41 la 60 la sută. Nu s-a explicat, noi ştim de ce, nu au fost bani ca să se închidă bugetul şi s-au luat de la administraţiile locale, dar primul punct a fost recunoscut şi public avem puterea să spunem că dânşii în legislaţia care va fi la rectificare vor transmite aceşti bani", a afirmat Falcă.

Întrebat dacă crede că sunt bani, Falcă a spus că este responsabilitatea ministrului de Finanţe să rezolve această problemă.

"Punctul doi care a fost în discuţie - ordonanţa 114 a creat haos în administraţia locală pentru că toate contractele din România trebuie refăcute cu chltuieli foarte mari pentru administraţia locală, iar contractele care sunt în licitaţie nu mai sunt activate pentru că nimeni nu vine cu sume peste ceea ce înseamnă ordonanţa. Deci avem un blocaj în care Guvernul nu are soluţii în acest moment, analizează modificarea ordonanţei 114, dar nu ştie cum va aborda situaţia din zona construcţiilor", a adăugat el.

În ceea ce priveşte persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora, Falcă a amintit că au fost transferate către administraţia locală fără sursă de finanţare.

"La fel a spus doamna prim-ministru - cunoaşte problema pentru că în aceste documente noi am arătat situaţia din administraţia locală, îşi asumă un mod de rezolvare. Care este... nu îl ştim acum. De aceea, noi de azi încolo acestor persoane cu handicap şi însoţitorilor le vom spune: doamna prim ministru cunoaşte problema şi caută soluţii, dar ştiţi că oamenii aşteaptă lunar salarizarea respecităv, iar această salarizare nu există în bugete", a afirmat Falcă.

El a adăugat că primarii nu au bani pentru aceste persoane şi aşteaptă o rezolvare.

"Calendarul este o luptă între prim-ministru şi ministrul Finanţelor, pentru că doamna prim-ministru ne-a întrebat de ce nu am mers la ministrul de Finanţe, noi am spus că cu domnul ministru de Finanţe ne-am întâlnit acum 14 zile (...) doamna trebuie să-şi rezolve relaţia cu ministrul Finanţelor şi cu finanţarea acestor trei direcţii mari", a mai spus Falcă.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, declara, în 11 iunie, după o întâlnire a edililor cu reprezentanţii Guvernului, că există o promisiune fermă din partea premierului Viorica Dăncilă şi a ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, "astfel încât să se recupereze întreaga sumă care a dezechilibrat bugetele".

Sursa : news.ro

Ce a hotărât conducerea Penitenciarului Rahova în legătură cu cererea de cununie a lui Radu Mazăre... Ludovic Orban vrea moţiune de cenzură si in toamna...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x