Antena Căutare

Ultimă oră! România poate intra în starea de alertă, de luni! Ordonanţa, declarată constituțională de CCR

Curtea Constituţională a stabilit, miercuri, că ordonanţa de urgenţă a Guvernului care reglementează starea de alertă este constituţională.

Ultimă oră! România poate intra în starea de alertă, de luni! Ordonanţa, declarată constituțională de CCR
Starea de alertă, declarată constituțională de CCR | Profimedia Images

Informația a fost furnizată de către surse din CCR, pentru Agerpres. Sursele citate au menţionat că a fost o decizie de interpretare, respectiv prevederile articolului 4 din OUG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituţionale în măsura în care nu se restrâng drepturile şi libertăţile cetăţenilor, care pot fi limitate doar prin lege.

Citește și: Weekend-ul vine fără nicio restricție în România. Legea privind trecerea la starea de alertă va intra în vigoare abia luni

Judecătorii CCR au respins sesizarea Avocatului Poporului, privind starea de alertă

Potrivit aceloraşi surse, judecătorii constituţionali au respins, în unanimitate, sesizarea Avocatului Poporului privind articolul 2 litera f din OUG 21/2004.

Avocatului Poporului preciza în sesizare că delegarea unor atribuţii de legiferare către autorităţi administrative având ca finalitate restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării.

Citește și: În ce condiții vor putea să meargă la munte sau la mare. Ministrul Sănătății, anunț de ultimă oră: ”Ieșirea din localitate va fi făcută cu un motiv întemeiat!”

Ce presupune starea de alertă

Pentru a ține epidemia de coronavirus sub control, președintele a anunțat trecerea la stare de alertă, care este o măsură de prevenţie instituită la nivel local sau naţional, ce constă în punerea în aplicare a unor planuri de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.

Mai exact, în timpul stării de alertă, autoritățile vor putea lua diverse măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României.

În timpul stării de alertă, autoritățile vor putea să emită ordonanțe de urgență pentru a dispune în continuare diverse măsuri de izolare sau distanțare socială.

Proiectul de lege privind starea de alertă a trecut de Senat, cu modificări majore! Dancă: „Este un fapt extrem de grav”... Barna: Victorie pentru mediu! Camera Deputaţilor a votat pentru înfiinţarea Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x