Antena Căutare

PNL ar urma să depună astăzi moţiunea de cenzură

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, intitulată "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!", ar urma să fie depusă marţi, conform anunţurilor făcute de reprezentanţii partidului..

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, intitulată "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!", ar urma să fie depusă marţi, conform anunţurilor făcute de reprezentanţii partidului..

Liderul PNL Ludovic Orban a anunţat că moţiunea va fi depusă luni sau marţi, iar luni, purtătorul de cuvânt al partidului a precizat că cel mai probabil va fi depusă marţi. Marţi este programată şi şedinţa Biroului Executiv al partidului, după care ar putea exista un anunţ cu privire la moţiune.

Orban spunea săptămâna trecută că 237 de parlamentari semnaseră până la acel moment moţiunea de cenzură, că se poartă în continuare discuţii cu alţi zece deputaţi şi senatori care ar putea susţine moţiunea, inclusiv de la PSD, şi că se aşteaptă ca numărul celor care vor vota documente să fie mai mare decât numărul semnatarilor. Parlamentarii PNL vor vota la vedere moţiunea de cenzură.

Tot săptămâna trecută, USR a transmis că parlamentarii formaţiunii vor vota moţiunea de cenzură întrucât Guvernul Dăncilă ”trebuie să plece” pentru ca România să poată fi reconstruită. La rândul său, liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat, luni seară, că "va fi o bătălie până la ultimul vot". El a precizat că Pro România va vota la vedere, nu pentru că nu ar avea încredere în colegii săi, ci pentru că la celelalte partide există suspiciuni cu privire la "cine se lasă cumpărat de PSD". Preşedintele ALDE, Călin PopescuTăriceanu, spunea, săptămâna trecută, că 20 de parlamentari ALDE au semnat sau vor semna pentru moţiunea de cenzură şi afirma că cei care nu o vor vota se pun în afara deciziei partidului şi vor suporta consecinţele, adică vor fi excluşi sau îşi vor pierde calitatea de membru. UDMR a precizat că va vota moţiunea de cenzură.

Premierul Viorica Dăncilă, preşedintele PSD, a spus, luni seara, într-o declaraţie de presă, că moţiunea de cenzură nu va trece de Parlament, afirmând că a mai văzut "filmul veşnicei moţiuni, care, până acum, mai degrabă a dărâmat şi dezbinat opoziţia decât Guvernul".

Pentru ca moţiunea să treacă, sunt necesare 233 de voturi.

Moţiunea de cenzură, este intitulată "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!" şi porneşte de la o realitate incontestabilă, aceea că Guvernul nu mai are majoritate parlamentară şi nu mai are legitimitatea politică pentru a guverna ţara, spun iniţiatorii.

"În orice democraţie funcţională, atunci când Guvernul nu mai are susţinerea Parlamentului, prim-ministrul îşi dă demisia, fără să mai aştepte depunerea unei moţiuni de cenzură. Cel mai firesc ar fi fost ca Guvernul Dăncilă să plece imediat după votul din 26 mai, atunci când românii au dat cea mai zdravănă lecţie acestui guvern care a acţionat împotriva intereselor generale ale ţării, împotriva românilor", se arată în document.

Autorii moţiunii afirmă că, de când a mărturisit că s-a eliberat de Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă a arătat adevarata sa faţă, transformând funcţia de prim-ministru într-un "instrument de vendetă" la adresa adversarilor săi politici şi într-o modalitate eficientă "de a face foarte mult zgomot, pentru a acoperi eşecul total al unei guvernări, care s-a demonstrat a fi cea mai tragică farsă pentru România".

"Neconflictuala doamnă Viorica Dăncilă i-a încurajat pe colegii săi să profereze mesaje naţionalist-şovine la adresa minorităţilor naţionale şi nu a sancţionat derapajele grave din discursurile pline de ură. Niciun ministru din Guvern nu s-a disociat de acest comportament anti-european”, se arată în textul moţiunii.

Conform documentului, Guvernul Dăncilă poate să fie numit "Guvernul şanselor ratate pentru România".

În moţiune sunt aduse mai multe critici Guvernului:

- Lipsa acută a investiţiilor ne-a dus în situaţia de a vedea cu ochii noştri cum se degradează şi ceea ce s-a construit anterior. Parcă pentru a ne sfida pe toţi, Dăncilă continuă să se laude că „a scos ţara din noroaie” şi că „investiţiile publice sunt o prioritate”. Din păcate pentru români şi pentru România, sub Guvernul Dăncilă am avut cele mai slabe alocări pentru investiţii din ultimii 15 ani, raportate la Produsul Intern Brut.

- Autostrada Unirii, Autostrada Moldovei, cea a Olteniei sau Autostrada Sibiu-Piteşti nu au avansat nici măcar cu un singur centimetru sub guvernarea PSD. Pe calea ferată trenurile deraiază aproape săpătămânal din cauza infrastructurii degradate, iar viteza de deplasare a trenurilor a ajuns sub cea a trotinetelor electrice!

- Încrederea în economia românească este în declin, în primul rând din cauza faptului că legislaţia economică se modifică aproape săptămânal.

”Ce investitor ar mai risca să aducă bani şi locuri de muncă bine plătite în România, ştiind că regulile jocului se schimbă peste noapte? Adunând numărul de modificări pe care Guvernul Dăncilă le-a făcut Codului fiscal, constatăm că acestea sunt mai numeroase decât zilele dintr-un an. Cine mai poate să aibă încredere în doamna Dăncilă, când domnia sa promitea în anul 2018, de la tribuna Parlamentului, că „atâta timp cât voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă”, iar câteva luni mai târziu semna Ordonanţa Lăcomiei prin care a introdus taxe noi şi a distrus puterea de cumpărare a românilor? Guvernul Dăncilă este guvernul care a scumpit viaţa tuturor într-un ritm ameţitor şi care a înăbuşit toate creşterile de venituri, prin facturi aproape duble la utilităţi şi prin preţuri uriaşe la alimentele de bază”, notează documentul.

- Companiilor profitabile de stat li s-au confiscat miliarde de euro din banii care erau destinaţi investiţiilor, pentru a fi viraţi peste noapte la bugetul stat. Pentru acest - motiv, puţinele companii de stat profitabile pe care le mai avem în economie nu au mai realizat proiecte prin care să se dezvolte sau să se modernizeze, cu riscul apariţiei unor avarii majore în infrastructura naţională. Să nu ne mire dacă vom afla că unele dintre aceste companii au trecut deja de la profitabilitate la pierdere!

- Deficitul de cont curent s-a dublat într-un timp record, din cauză că modelul economic greşit al PSD a împins România să consume tot mai mult din import şi să ajute, astfel, economiile altor state, nu pe producătorii români. În consecinţă, preţurile au crescut, lună de lună, ducându-ne la cea mai mare inflaţie din UE şi la o monedă naţională tot mai slabă, care continuă să se devalorizeze.

- Aproape toţi indicatorii economici stau din ce în ce mai rău. Dacă, în anul 2017, România îndeplinea toate criteriile de la Maastricht necesare adoptării monedei unice europene, respectiv: deficitul bugetar, rata inflaţiei, datoria publică raportată la PIB, cursul de schimb şi dobânzile pe termen lung, astăzi, numai raportul dintre datoria publică şi PIB mai corespunde criteriilor nominale de convergenţă la euro. Însă, şi acest indicator a fost puternic dezechilibrat prin măsurile Guvernului, doarece o mare parte dintre cheltuielile angajate în prezent vor genera o presiune uriaşă asupra bugetului şi asupra banilor care trebuie împrumutaţi în anii următori.

”Guvernul României nu vrea să audă niciunul dintre avertismentele instituţiilor financiare care spun că România a devenit, în ultimii aproape 3 ani, statul cel mai vulnerabil din Uniunea Europeană, în faţa unei posibile crize economice sau a unei recesiunii. Cauza – toate resursele financiare din ţară au fost epuizate, cele împrumutate au fost dirijate preponderent către consum, iar pentru investiţii publice s-au cheltuit, de la un an la altul, tot mai puţini bani”, reproşează opoziţia.

- Situaţia din învăţământ se înscrie în acelaşi peisaj dispreţuitor pentru elevi, părinţi, şcoală şi dascăli cu care ne-am obişnuit în ultimii ani. Manualele noi nu sunt gata nici anul acesta, renovările unităţilor şcolare sunt sub ceea ce era necesar, iar subfinanţarea cronică persistă. Altfel spus, Guvernul nu dă doi bani pe soarta şcolii româneşti, deşi este condus de un fost profesor de liceu tehnologic.

”Chiar dacă aţi ştiut că banii la buget nu vă ajung nici pentru educaţie, nici pentru sănătate şi nici pentru investiţii, v-aţi pus semnătura pe textul unei ordonanţe de urgenţă cu puternice vicii de neconstituţionalitate, prin care aţi instituit noi pensii speciale, noi privilegii financiare, pentru alte categorii de beneficiari din sistemul public. Aţi sfidat, astfel, atât Parlamentul care ar fi trebuit să legifereze în această materie, cât şi Curtea Constituţională care s-a pronunţat deja, fără echivoc, asupra nenumăratelor prevederi neconstituţionale din aşa-zisul Cod administrativ”, îi transmit iniţiatorii moţiunii premierului.

- Ne uităm cum România pierde şansa de a construi spitale regionale, bine dotate, din bani europeni. PSD a promis iniţial 8 spitale regionale şi unul metropolitan, după care a spus că mai întâi se fac 3, la Cluj, Craiova şi Iaşi, pentru ca în final să nu construiască niciunul. Spitalele din reţeaua Ministerului Sănătăţii au cele mai grave probleme, atât din cauza dotărilor deficitare, cât şi a spaţiilor necorespunzătoare .

- Deşi a produs atâtea tragedii în România, doamna Viorica Dăncilă nu s-a deranjat să elimine recursul compensatoriu, adică acea modalitate prin care au fost eliberate şi persoane condamnate pentru infracţiuni cu violenţă care, între timp, au şi recidivat. Nici recidivele înfricoşătoare ale acestora nu v-au impresionat, doamnă prim-ministru? Când primeaţi ordine de la fostul şef de partid, imediat făceaţi şedinţă de guvern şi aprobaţi ordonanţe de urgenţă care au mutilat sistemul judiciar din România.

- Guvernarea PSD a transformat România într-o ţară nesigură pentru cetăţenii săi. Infracţionalitatea, în loc să fie combătută, pare a fi fost stimulată, ajungându-se la situaţia inacceptabilă în care clanuri de interlopi au acţionat nestingherit, uneori chiar în complicitate cu reprezentanţi ai autorităţilor statului. Tragedia de la Caracal, dar şi multe alte cazuri din ţară sunt proba vie a acestei situaţii. Incapacitatea statului de a-i proteja pe cetăţeni se vede şi în cifrele pe care ni le oferă Ministerul Afacerilor Interne, care ne spun că numai în prima jumătate a acestui an s-au înregistrat la nivel naţional aproape o mie de infracţiuni de viol şi 112 infracţiuni de omor.

- Viorica Dăncilă ar fi trebuit să demareze o reformă amplă a Ministerului Afacerilor Interne şi a Poliţiei Române, până la ultima secţie de poliţie din ţară.

”Pentru Guvernul Dăncilă, incompetenţa combinată cu obedienţa este reţeta succesului în carieră! Aşa se face că doamna prim-ministru tolerează şi stimulează modul în care sunt conduse televiziunea şi radioul public”, se arată în textul moţiunii.

”Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, faceţi un bine României şi românilor şi votaţi demiterea celui mai nociv guvern pe care l-a avut ţara în ultimii 30 de ani. Demiteţi Guvernul PSD prin votul dumneavoastră şi salvaţi, astfel, ceea ce se mai poate salva din economia României, din sistemul de învăţământ, din sistemul de sănătate, din instituţiile statului român. Orice zi cu Guvernul Dăncilă la putere înseamnă oportunităţi ratate pentru România, subdezvoltare şi adâncirea problemelor macroeconomice. Demiterea Guvernului Dăncilă reprezintă o condiţie esenţială pentru intrarea României în normalitate”, conform moţiunii de cenzură.

Opoziţia promite că va propune cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români şi pentru România, rezultat al consultărilor dintre Preşedintele României şi partidele politice parlamentare.

”Putem să anticipăm încă de acum faptul că soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră.Soluţia după demiterea Guvernului PSD mai înseamnă adoptarea unui program de guvernare responsabil, orientat către dezvoltarea şi modernizarea ţării şi către prosperitatea reală a fiecărui român. Astfel, vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”, dau asigurări iniţiatorii moţiunii.

Sursa : news.ro

Turcan: Asistăm practic la ultimele zbateri ale unei guvernări eşuate care a îngenunchiat România. Ceasul nu mai poate f... Şeful DIICOT, după ce Iohannis i-a cerut demisia: Voi culege opiniile colegilor mei, ale şefului ierarhic şi ale celor i...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x