Antena Căutare

Scaunul lui Geoana vs Legea educatiei

Dupa ce senatorii Opozitiei din Comisia de invatamant au transat ieri-dimineata cel mai controversat capitol, cel privind invatamantul in limba minoritatilor, stabilind ca la gimnaziu si liceu Istoria si Geografia se vor studia in limba romana si doar cu un rezumat la final in limba minoritatilor, Biroul Permanent al Senatului, caruia i se trimisese raportul comisiei, ar fi trebuit sa stabileasca o data pentru dezbaterea in plen a legii.

Lucrurile s-au schimbat insa radical in sedinta Biroului de la pranz, dupa ce Puterea a invocat faptul ca lucrarile comisiei din week-end nu au fost regulamentare, neavand aprobarea conducerii acestei camere pentru a lucra la sfarsit de saptamana, si a cerut retrimiterea proiectului de lege la Comisia de fond.

Discutii aprinse au fost purtate pe tema stabilirii unui nou termen pana la care comisia sa redacteze un nou raport, avand in vedere ca maine Curtea Constitutionala (CCR) ar urma sa dea o decizie care sa lamureasca in sfarsit daca Legea educatiei asumata de Guvern se poate considera sau nu adoptata de Parlament.

Astfel ca Opozitia a cerut ca azi comisia sa dea un nou raport, pentru ca pana la decizia CCR plenul Senatului sa si adopte aceasta lege, pe cand Puterea a presat pentru un termen mult mai indepartat, sperand in salvarea de la CCR. Si cum UDMR este cea mai interesata ca Legea educatiei in varianta comisiei sa nu fie adoptata de Senat, ea necontinand prevederile privind invatamantul integral in limba materna pentru minoritati, reprezentantul UDMR a fost cel mai vehement in discutiile din Biroul Senatului.

Surse parlamentare au relatat pentru Jurnalul National ca senatorul UDMR Verestoy Attila ar fi amenintat cu reluarea procedurilor de suspendare a lui Mircea Geoana de la sefia Senatului daca legea nu este retrimisa la Comisia de invatamant.

Planul de suspendare a lui Geoana, asa cum l-a fluturat Verestoy, ar urma sa fie pus in aplicare la inceputul sesiunii viitoare, in februarie. Iar de data aceasta, spun sursele citate, planul Puterii ar avea sanse mari de reusita, pentru ca, la inceputul urmatoarei sesiuni, Senatul va trebui sa aplice o decizie recenta a CCR, potrivit careia parlamentarii UNPR au dreptul sa fie reprezentati in structurile Parlamentului.

Prin urmare, raportul de forte din Biroul Permanent care acum este in favoarea Opozitie s-ar inversa, si, ca atare, o eventuala procedura de suspendare a presedintelui Senatului nu ar mai putea fi blocata de Opozitie la nivel de Birou Permanent, asa cum s-a intamplat la incercarile anterioare ale PDL de suspendare a lui Geoana.

Discutiile din conducerea Senatului au fost in final transate prin vot, Opozitia impunand ca pana azi Comisia de invatamant sa rediscute articolele controversate si sa elaboreze un raport nou.

Liderii coalitiei, la Palatul Victoria pentru a discuta despre Legea Salarizarii... Academia Romana desfiinteaza Legea Educatiei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x