Antena Căutare

Ultimă oră! Starea de alertă, aprobată de Parlament! De când va începe, oficial! Ce se va schimba și ce amenzi se vor putea da

Proiectul de lege ce privește starea de alertă pe teritoriul României a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, for decizional.

Ultimă oră! Starea de alertă, aprobată de Parlament! De când va începe, oficial! Ce se va schimba și ce amenzi se vor putea da
Ultimă oră! Starea de alertă, aprobată de Parlament! De când va începe, oficial! Ce se va schimba și ce amenzi se vor da | profimediaimages.ro

Însă, procedural, legea merge la promulgare la preşedintele României. După promulgare, va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Deputații au votat eliminarea amendamentului ce prevede intrarea în vigoare a legii la momentul publicării în Monitorul Oficial. Astfel, legea privind starea de alertă va intra în vigoare cel mai devreme luni.

Ce se schimbă, în starea de alertă. Ce mall-uri se pot redeschide

Noul raport elaborat de deputații din Comisia Juridică cuprinde mai multe modificări printre care redeschiderea, în perioada stării de alertă, a mall-urilor mici, cu o suprafață de până la 15.000 de metri pătrați. Totodată, pot fi deschise terasele pe perioada stării de alertă.

Potrivit legii, cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, în spațiile comerciale și în transportul în comun.

Se deschid unele mall-uri, din 15 mai! Proiectul privind starea de alertă, modificat, din nou! ​

Ministerul Educaţiei și Cercetării, prin inspectoratele școlare județene și al municipiului București are obligaţia de a asigura elevilor şi personalului didactic şi nedidactic implicat, pe toată durata activităţilor didactice desfășurate în clasă, numărul necesar de măşti de protecţie ce vor fi purtate obligatoriu în spaţiile închise din incinta unităţilor de învăţământ.

În legea ce reglementează starea de alertă, au fost introduse toate măsurile prin care autoritățile pot institui carantina, izolarea sau măsuri de restricționare a circulației.

Sunt prevăzute și amenzi pentru nerespectarea măsurilor. Nerespectarea izolării fiind amendată cu sume între 1000 şi 5000 de lei, iar nerespectarea limitărilor de circulaţie, între 500 şi 2500 de lei.

Ce amenzi vor putea fi date în starea de alertă! Ce greșeală ar urma să coste până la 15.000 de lei!​

De asemenea, autoritățile pot, în baza legii, restricționa organizărea și desfășurărarea unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.

Se poate restrânge sau interzice circulația persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite.

Pot fi făcute achiziții prin negociere directă, fără publicarea în prealabil a anunțului.

Parlamentul lasă posibilitatea ca după starea de alertă, dacă situația o impune, să se revină la starea de urgență. „Măsurile aplicate pe durata stării de alertă se reevaluează în cazul instituirii stării de urgență potrivit art. 93 din Constituția României, republicată, în baza analizei factorilor de risc”, se precizează în lege.

Aflați bilanțul oficial actualizat al deceselor provocate de noul coronavirus în România, precum și numărul cazurilor de COVID-19 din țară, aici!

Barna: Victorie pentru mediu! Camera Deputaţilor a votat pentru înfiinţarea Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor... Un angajat al Ministerului Afacerilor Externe a fost confirmat cu coronavirus!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x