Antena Căutare

Traian Basescu:Scoaterea romanilor din strainatate de pe listele electorale, o ilegalitate. N-am cum sa demisionez, sunt suspendat

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a apreciat ca nu pot exista "ilegalitate si prostie mai mare" decat scoaterea din listele electorale a cetatenilor romani plecati in strainatate, el precizand ca detinatorii cetateniei romane au drepturi electorale oriunde s-ar afla.

"Ce i-a trecut doctorului Ponta si lui Crin prin cap, pentru a incerca sa masluiasca listele electorale, si asta din teleconferinta pe care au avut-o astazi: sa scoata din listele electorale pe cei care lucreaza in strainatate. Ilegalitate mai mare, dar si prostie mai mare decat asta inca nu poate exista. Trebuie sa citeasca oamenii astia si Constitutia: cei care sunt detinatorii cetateniei romane au drepturi electorale oriunde s-ar afla. Fie ca sunt purtatori de pasaport, fie ca sunt purtatori de buletin expirat, retineti, au dreptul la vot pentru ca sunt cetateni romani, de asta stau birourile de evidenta a populatiei deschise si in ziua votului, sa poti sa-ti prelungesti actul de identitate", a sustinut Basescu, adaugand ca, din cate a inteles, Guvernul vrea sa faca "un soi de recensamant".

"Inteleg ca-i scot din lista pe cei care sunt plecati in strainatate, si sunt vreo 3 milioane, inteleg ca-i scot din lista pe cei care au buletinul expirat, chiar daca sunt cetateni romani, ce se fac cu cei care-s plecati in vacanta, ii scot si pe astia din lista?", a intrebat retoric Basescu. El a mai precizat ca actualii guvernanti trebuie sa inteleaga ca pe zi ce trece se afunda "tot mai tare in minciuna si ilegalitatati, pe zi ce trece afunda Romania tot mai tare in decredibilizare". "Nu exista solutie pentru Romania decat aplicarea standardelor democratice europene, ori asta nu-ti permite sa anulezi dreptul de vot al propriilor tai cetateni", a mai spus Basescu.

Primarii risca celula, daca intra in joc

Traian Basescu a subliniat Guvernul vrea sa mute la autoritatile locale responsabilitatea pentru ilegalitatile de la referendum, el atentionandu-i pe primari "sa nu intre intr-un joc din care iesirea nu poate fi decat intr-o celula". "Ii atentionez din grija pentru ei. Sa nu intre intr-un joc care ar putea sa ii duca intr-o celula", a afirmat Basescu, adaugand ca Guvernul incearca sa ii puna pe primari in "situatia de infractori, pentru ca ei au comunicat listele electorale anterioare".

"Ar fi o incercare de a respinge responsabilitatea fraudarii de la ei, de la Guvern, catre primari, catre cei pe care i-au avut in sectiile de votare. Ii pune pe primari in situatia de infractori, pentru ca ei au comunicat listele electorale anterioare (...) Apelul meu catre administratia locala este la corectitudine pentru ca niste baieti destepti de la Palatul Victoria vor sa impinga nota de plata la cei din teritoriu", a argumentat Basescu. El a subliniat ca parchetele au preluat integral, in urma sesizarii Curtii Constitutionale, toate listele electorale, "inclusiv listele pe care s-a votat in sectiile electorale" si ca "vom constata multe sute de mii de romani care nu au fost in tara, dar figureaza ca au votat in satele lor".

De asemenea, Basescu a vorbit si despre "primari stahanovisti care au procente de peste 100% participare la vot". "Domnul Rus, domnul Ponta, domnul Antonescu trebuie sa le spuna acestor primari ce au facut, ce trebuie sa faca si ce urmeaza. (...) Si eu sunt curios cum s-a putut ajunge in comune la vot de 170%", a afirmat presedintele suspendat, el mentionand si ca in judetul Dolj au fost pe 29 iulie peste 70.000 de turisti care apar ca votanti in listele suplimentare, in conditiile in care in judetul Brasov, cunoscut ca atractie turistica, au fost numai 10.000 de turisti care apar cu voturi pe listele suplimentare.

"Din postura de suspendat, n-am cum demisiona"

Intrebat daca ia in calcul demisia sa din functie, avand in vedere amanarea deciziei CCR asupra referendumului, Traian Basescu a raspuns ca "din postura de suspendat, eu n-am cum demisiona". "Nu, eu nu am de ce, eu sunt suspendat. Din postura de suspendat, eu nu pot demisiona", a afirmat Basescu.

Traian Basescu, sefului de la Evidenta Populatiei: "Ati mintit. Nu stiu daca-i bine!"... MApN: Guvernatorul BNR, Mihai Razvan Ungureanu, Kovesi si alte nume mari au obtinut grade cu "nereguli"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x