Antena Căutare

"Trofeul calitatii", de la simpozion la rechizitoriul DNA

Dosarul "Trofeul calitatii", in care Adrian Nastase a fost condamnat definitiv de ICCJ la doi ani de inchisoare cu executare, a fost un caz gigant, in care au fost audiati, de exemplu, aproximativ 1000 de martori, dar care a pornit de la un simplu simpozion.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Adrian Nastase ca si-a finantat campania pentru alegerile prezidentiale din 2004, cu ajutorul unor lideri PSD, aflati in posturi-cheie ale administratiei publice, si a sute de firme private si a zeci de institutii publice. Iar in centrul rechizitoriului DNA au pozitionat-o pe Irina Jianu, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), care, in 2004, a organizat simpozionul "Trofeul calitatii in constructii", pentru care taxa de participare a fost intre 5 si 15 de milioane de lei vechi.

Banii stransi din taxe, in valoare de 67.463.972.430 lei ar fi trebuit, potrivit legii, sa se constituie venituri la bugetul ISC care era institutie publica. Insa, Jianu, cu sprijinul inculpatei Gasparovici, incalcand prevederile legale, au dispus ca aceste taxe sa fie incasate direct de patru societati comerciale controlate de inculpatii Popovici Bogdan si Popovici Marina Ioana. Iar ISC nu a urmarit modul de utilizare a sumelor incasate din taxele de participare si nu a intocmit "Decontul de cheltuieli", astfel ca nicio cheltuiala efectuata pentru "Trofeul Calitatii" nu a fost decontata in mod legal.

La colectarea fondurilor de campanie au participat insa si institutii publice sau companii de stat, fara legatura cu domeniul constructiilor.

Astfel, potrivit rechizitoriului, de pilda, Romsilva, condusa de deputatul PSD Ion Dumitru, a obligat zeci de ocoale silvice din tara sa achite taxa de participare la "Trofeul calitatii". Iar social-democrata Rovana Plumb, fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), le-a cerut oficiilor teritoriale sa participe la simpozion. De asemenea, si companii nationale, precum Complexul Energetic Turceni, Distrigaz Sud si Electrica Muntenia au cotizat la "Trofeul calitatii", conform DNA.

In rechizitoriu se mai arata ca au existat doua etape in colectarea banilor. Prima, din mai 2004, s-a desfasurat la nivelul fiecaruia din cele 11 Inspectorate Teritoriale de Stat in Constructii, iar etapa a doua a avut loc in 16 octombrie 2004, la Sala Palatului (simpozionul "Trofeul calitatii in constructii").

"In esenta, din probele administrate, rezulta ca, in perioada alegerilor prezidentiale din anul 2004, la cererea expresa a invinuitei Irina Paula Jianu (la acea vreme avand functia de inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii - institutie subordonata direct Guvernului Romaniei) firma SC Vertcon SA a achitat din patrimoniul sau suma de 365.597.020 ROL pentru campania electorala a lui Adrian Nastase, candidat la functia de presedinte al Romaniei. Cea mai mare parte a foloaselor necuvenite, in valoare de 28.323.451.309 ROL, de aceasta natura, provin insa din fondurile SC Eurografica SRL Bucuresti si au fost remise inculpatului Adrian Nastase de catre inculpatul Vasile Mihail Cristian, administratorul societatii mentionate. In concret, foloasele necuvenite au constat in materiale de propaganda electorala (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete etc. personalizate cu sigla sau ) care au fost transportate si distribuite in mai multe orase din tara. Practic, inculpatul Vasile Mihail Cristian a dispus achitarea, catre furnizorii materialelor electorale, a contravalorii acestora din fondurile societatii. Pentru a nu se observa finantarea campaniei electorale a lui Adrian Nastase de catre SC Eurografica SRL, inculpatul a disimulat aceste cheltuieli sub forma unor cheltuieli publicitare proprii ale societatii. In acest sens inculpatul Vasile Mihail Cristian a intocmit personal, cat si prin interpusi, documente comerciale si financiar - contabile cu continut nereal si i-a determinat, atat pe furnizorii cat si pe angajatii proprii, sa intocmeasca aceleasi inscrisuri contrafacute si de asemenea, sa faca inregistrari inexacte in contabilitatea societatilor", se arata in rechizitoriul DNA.

De asemenea, conform rechizitoriului, Adrian Nastase ar fi stiut de finantarea ilegala a campaniei sale electorale din fondurile colectate in cadrul simpozionului "Trofeul calitatii" si chiar ar fi coordonat direct actiunea. "Martorii Rovana Plumb, mandatarul financiar al campaniei prezidentiale, Stireanu Octavian, seful staff-ului de campanie, Aristide Roibu, trezorierul PSD, Nicola Mihaela, consultant din partea SC Ogilvy Mather Advertising SRL, Popescu Nistorescu Miha-ela, consilier personal al inv. Adrian Nastase, si Mitrea Tudor Miron, vice-presedinte al PSD, au confirmat ca nu s-au ocupat de achizitionarea materialelor electorale, toate deciziile in acest sens fiind luate de invinuitul Adrian Nastase sau dupa consultarea cu sotia sa, Dana Nastase", conform DNA.

Potrivit rechizitoriului DNA, prejudiciul total cauzat ISC prin faptele inculpatilor este de 69.611.552.132 lei, constituit din neincasarea taxelor de la participanti (61.549.713.021 lei) si din cheltuieli nelegale efectuate de ISC din fonduri proprii (8.061.839.111 lei).

In acest dosar, in 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, pentru santaj, de catre un complet de trei judecatori al instantei supreme.

In 13 iunie 2012, s-a incheiat judecarea recursului in cazul "Trofeul calitatii", iar miercuri, 20 iunie, ICCJ a decis definitiv ca Adrian Nastase sa execute doi ani de inchisoare.

In acelasi dosar, Irina Paula Jianu a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an. Iar Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie, la care s-a aplicat un spor de un an.

"Trofeul calitatii": Adrian Nastase va ataca sentinta la CEDO... UPDATE! Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, cand politia a vrut sa-l ridice de acasa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x