Antena Căutare

Vela, despre ofiţerul ISU care a înjurat victimele de la ”Colectiv”: Nu cred că mai are ce căuta în sistemul de salvare, profesional, uman, cum doriţi

Ministrul propus la Afaceri Interne, Marcel Vela, crede că Orlando Şchipu, ofiţerul ISU care înjură victimele din Colectiv, nu mai are ce căuta în sistemul de salvare, din punct de vedere profesional şi uman. Vela consideră că trebuie realizată o analiză în legătură cu ce s-a întâmplat acolo.

Marcel Vela a declarat, la finalul audierii, că o decizie în privinţa şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, va lua după ce va fi făcută o analiză a activităţii acestuia.

“Înainte de a lua o decizie, faci o analiză. Şi analiza se poate face când ajungi la minister pe acte obiective, pe întâmplări, pe înregistrări, pe tot ceea ce ţine…”, a spus Vela.

Întrebat dacă Raed Arafat a greşit, Vela a răspuns: “Eu nu pot să mă antepronunţ cine a greşit şi de ce a greşit. După ce fac o analiză. Acum dacă sunt şi nominalizat, am trecut şi de comisie, nu pot să fac un comentariu personal care ar putea afecta obiectivitatea….”.

Ministrul de interne nominalizat de PNL s-a referit şi la eficientizarea serviciului 112, în sensul că trebuie să existe proceduri clare pentru fiecare situaţie, iar cine nu le respectă să plece.

“Trebuie făcute proceduri, în sensul în care… să fac o paralelă aşa. Un chirurg atunci când face o operaţie are proceduri clare şi paşi clari, la fel un pilot în aviaţie. În serviciul 112 unde este vorba de viaţă, din acest motiv am făcut cele două comparaţii şi paralele cu medicina, cu chirurgie, cu traficul aerian, unde este vorba de vieţi, trebuie făcute proceduri. Adică un operator de la 112 să cunoască şi să respecte toate procedurile, nu să inventeze, să improvizeze sau să stea la telefon cu un om disperat într-o situaţie dramatică 21 de minute la telefon. (…) Procedurile care există nu au fost respectate. În acest caz procedurile trebuie să conţină şi elemente coercitive, adică cine nu respectă…Evident, cel care a încălcat procedura, pleacă acasă”, a spus Marcel Vela.

El s-a referit şi la Orlando Şchiopu, cel care apare pe înregistrarea care prezintă intervenţia autorităţilor la Colectiv şi care este surprins când înjură morţii, spunând că acesta nu mai are ce căuta în sistemul de salvare.

“Acel domn, omul care a fost şi care salvează vieţi, să spună un lucru de asemenea anvergură dramatică şi urâtă şi vulgară, nu cred că mai are ce căuta în sistemul de salvare, profesional, uman, cum doriţi, nu zic în sensul că îl ameninţ”, a afirmat Vela.

El a mai spus că după votul din Parlament şi după ce va deveni ministru va avea discuţii cu toţi oamenii din conducerea ministerului. De asemenea, tot în calitate de ministru, Marcel Vela a spus că va desecretiza raportul privind incidentele din 10 august 2018.

Ministrul desemnat a mai afirmat că ceilalţi secretarii de stat din MAI, cu excepţia lui Arafat, nu vor mai fi păstraţi în minister, iar pentru şeful DSU va fi realizată o analiză.

“La domnul Arafat trebuie făcută o analiză de profesionalizarea intervenţiilor şi a istoricului care a apărut în presă”, a mai spus Vela.

Sursa : news.ro

CSM a aprobat eliberarea din funcţia de procuror a Laurei Codruţa Kovesi, după numirea în funcţia de procuror-şef la Par... Orban, despre noua propunere de comisar european făcută de Dăncilă: Este o obrăznicie/ România s-a făcut de râs din part...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x