Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este ultima săptămână din Postul Paștelui și este una dintre cele mai importante perioade din calendarul ortodox. Este un timp al reflecției, al rugăciunii și al pregătirii sufletești pentru Învierea Domnului. În această perioadă, credincioșii respectă numeroase tradiții și obiceiuri, iar una dintre întrebările frecvente este: Când se spală în Săptămâna Mare?
Când se spală în Săptămâna Mare. Tradiţii şi obiceiuri în zilele dinainte de Paşte 2025
Potrivit tradiției populare, zilele din Săptămâna Mare au o semnificație aparte, iar unele activități casnice, precum spălatul hainelor, sunt restricționate în anumite zile. De regulă, este recomandat ca spălatul rufelor să se facă până miercuri cel târziu. Joi și vineri sunt considerate zile de mare încărcătură spirituală, iar orice activitate gospodărească trebuie evitată, în special spălatul, călcatul sau alte treburi casnice.
Joia Mare este ziua în care, conform tradiției, se înroșesc ouăle de Paște și se fac ultimele pregătiri importante. Spălatul hainelor în această zi este considerat lipsit de respect față de patimile Mântuitorului. Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor, este zi de post negru și rugăciune. În această zi nu se spală, nu se coace, nu se muncește deloc – este o zi de doliu profund pentru credincioși.
Citește și: Rugăciune puternică de rostit în Postul Paștelui. Alungă fricile, îndoielile și gândurile negative
Din punct de vedere religios și tradițional, spălatul hainelor în ultimele zile din Săptămâna Mare este considerat un gest nepotrivit. Credincioșii sunt îndemnați să își finalizeze toate treburile gospodărești până miercuri, pentru a se putea concentra pe latura spirituală a acestor zile.
Ce reprezintă Săptămâna Mare. Fiecare zi dinaintea Paștelui are o încărcătură spirituală
Săptămâna Mare (sau Săptămâna Patimilor) este ultima săptămână din Postul Paștelui și are o semnificație profundă pentru credincioșii ortodocși. Este perioada în care se rememorează patimile, suferința, moartea și îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos, culminând cu Învierea din noaptea de Paște.
Fiecare zi din Săptămâna Mare are o încărcătură spirituală aparte:
- Lunea Mare – amintește de smochinul neroditor blestemat de Iisus, simbol al sufletului lipsit de fapte bune.
- Marțea Mare – este dedicată celor zece fecioare din parabola lui Iisus, care simbolizează vegherea și pregătirea sufletului pentru întâlnirea cu Dumnezeu.
- Miercurea Mare – marchează momentul în care Iuda Iscarioteanul L-a trădat pe Hristos pentru 30 de arginți.
- Joia Mare – se rememorează Cina cea de Taină, spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus și începutul patimilor.
- Vinerea Mare – este ziua Răstignirii Domnului, o zi de doliu profund, post negru și rugăciune.
- Sâmbăta Mare – este ziua în care trupul lui Hristos se odihnește în mormânt, iar sufletul Său coboară în iad pentru a aduce mântuirea celor drepți.
Această săptămână este un timp de reculegere, smerenie și rugăciune intensă. Credincioșii participă la slujbele speciale din fiecare seară (Deniile), se spovedesc și se împărtășesc, pregătindu-se sufletește pentru cea mai mare sărbătoare creștină: Paștele.
Pelerinajul de Florii din București 2025. Programul complet pentru procesiunea din acest weekend. Care este traseul...