Boboteaza este o sărbătoare creștină de mare importanță. În ziua de 6 ianuarie se sărbătorește botezul Mântuitorului Iisus Hristos în Iordan.
Această zi poartă o încărcătură simbolică profundă. Sfântul Ioan Botezătorul este cel care a oficiat taina botezului, iar prin acest act s-au sfințit toate apele.
Citește și: Se ține post negru în Ajun de Bobotează. Semnificația acestui obicei
La câte zile după Bobotează este bine să speli rufe. De la ce pleacă această superstiție
Cu ocazia acestei sărbători sunt respectate o serie de tradiții și obiceiuri care datează din timpuri vechi. Deoarece se crede că de Bobotează se sfințesc toate apele prin primirea tainei botezului de către Mântuitorul Iisus Hristos, gospodinele țin cu strictețe la tradiția de a nu spăla și de a nu face alte activități casnice în această perioadă.
Citește și: Rugăciune în Ajun de Bobotează. Îi ajută pe cei care au nevoie de sănătate, pace și mântuire
Conform calendarului creștin-ortodox, nu se pot face treburi gospodărești în zilele marcate cu cruce roșie, adică în ziua de Bobotează, pe 6 ianuarie, și în ziua în care este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, adică pe 7 ianuarie.
În unle regiuni ale țării, potrivit unei surse, există o superstiție conform căreia nu este bine să se spele rufe timp de nouă zile după Bobotează. Această tradiție se ține cu rigurozitate, dat fiind faptul că la 6 ianuarie toate apele se sfințesc.
Însă voci ale Bisericii susțin că această superstiție este nefondată, dat fiind că doar apele asupra cărora se oficiază slujba liturgică de sfințire pot fi considerate cu adevărat sfințite.
În timpul acestei slujbe, se recită stihurile canonului care vorbesc despre schimbarea naturii apelor. Însă nu toate apele din lume sunt sfințite, ci doar cele asupra cărora se citește. Se urmează același principiu precum transformarea în Trupul Domnului doar a anumitor daruri, în timpul Sfintei Leturghii. Astfel că, gospodinle nu trebuie să se teamă să facă ordine și să bage la spălat după Bobotează, mai ales dacă nu este trecută crucea roșie în calendar.
Citește și: Când vine preotul cu botezul. Cu ce trebuie întâmpinat pentru a-ți merge bine tot anul
O altă explicație a vocilor bisericești ar fi aceea că apa sfințită de Bobotează nu are o perioadă de valabilitate, aceasta păstrându-și calitatea sacrală indiferent de timp. Astfel că nu are cum să ”expire” după nouă zile sau mai mult.
În cultura română, există multe tradiții și superstiții, mai ales legate de practicile bisericești. În ziua de astăzi, fiecare poate urma propriile obiceiuri, însă întotdeauna este recomandată verificarea practicilor implementate în propria locuință.
Boboteaza este un moment semnificativ din punct de vedere spiritual și o dovadă că toate credințele religioase se îmbină de-a lungul timpului cu tradițiile locale și cu superstițiile transmise din generație în generație.
Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul. Se spune că face minuni în zi de sărbătoare... Rugăciunea lui Iisus Hristos pentru zi de zi. E cea mai puternică cuvântare pentru Mântuitor, conform lui Arsenie Boca...