Sfinții Ioachim și Ana sunt preacinstiți și preaslăviți în Biserica Ortodoxă, dar săbătoarea apare în calendarul bisericesc trecută cu cruce neagră.
Caelndarul bisericesc ne mai arată că în această sfântă zi mai sunt pomeniți și Sfinții Onufrie, Chiriac de la Tazlău, Sfântul Cuvios Mucenic Severian, dar și Sfântul Hariton.
Sfânții Părinți Ioachim și Ana - 9 septembrie 2024
Citește și: Sfânta Maria Mică și Înălțarea Sfintei Cruci 2024. Când pică cele două sărbători și ce simbolizează
Despre Sfinții Ioachim și Ana se știe că au fost părinții Fecioarei Maria. Cei doi s-au căsătorit la o vârstă fragedă, dar abia la bătrânețe, după rugi stăruitoare, au reușit să aibă un copil.
Sfinții Ioachim și Ana au fost vrednici în fața lui Dumnezeu căci de fiecare dată, la fiecare sărbătoare, ei dădeau din averea lor celo săraci, dar și bisericii, bucurându-l pe Dumnezeu cu bunătatea și milostivirea lor. Ei au dus o viață bineplăcută lui Dumnezeu, iar el le-a ascultat într-un final rugile.
După 30 de ani de când se însoțiseră și după ce speranța lor că vor deveni părinți aproape pierise, un înger a apărut și i-a anunțat că urmează să zămislească pe Fecioara Maria, cea care avea să fie cea mai sfântă dintre sfinți.
Iată ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți de Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Părinți Ioachim și Ana 2024
La acest sfânt praznic, femeile nu au voie să spele rufe la mână pentru că se consideră fi lipsă de respect față de sfinți. Cele care nu vor respecta acest îndemn, se spune că trag a sărăcie.
Tradiția spune că la această sărbătoare copiii nu trebuie să își supere părinții, iar cei care sunt părinți, nu au voie să își supere copiii pentru că altfel Sfânta Ana se supără.
De asemenea, nu se face treabă în gospodărie și este interzisă și munca la câmp. Se spune din bătrâni că cei care nu vor respecta această datină vor fi pedepsiți cu somnul cel veșnic.
Obiceiul spune că femeile însărcinate trebuie să treacă azi pragul bisericii pentru a avea o sarcină și o naștere ușoară.
În această sfântă zi, se spune că e bine să faci un cadou unui copil dintr-o familie nevoiașă, pentru a-i preacinsti pe Sfinții Părinți Ioachim și Ana.
Cine au fost Sf. Ioachim și Ana, sărbătoriți pe 9 septembrie. De ce sunt numiți Sfinții Părinți în cărțilre bisericești...