Antena Căutare

Românii se așteaptă la noi scumpiri în următoarele luni. Care sunt estimările făcute de manageri conform datelor INS

Managerii români au făcut mai multe estimări pentru următoarele trei luni, semnalând o creştere accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul şi sporirea activităţii în acest sector. Iată ce spun datele publicate luni de INS.

colaj Galerie
Românii se așteaptă la noi scumpiri în următoarele luni. Care sunt estimările făcute de manageri | GettyImages

Managerii estimează o creştere a activităţii şi a preţurilor în comerţul cu amănuntul, precum şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de news.ro.

„Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS.

Citește și: Anunțul făcut de Nicuşor Dan, primarul Bucureștiului, despre prețurile la căldură din acestă iarnă. Ce se întâmplă cu facturile

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +38%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +18%). De asemenea, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o majorare a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%) şi o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +50%).

Citește și: Prețuri record în piețele din România. Cât a ajuns să coste un kilogram de carne sau de cârnați în macelarii

Servicii

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%) şi se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +25%).

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Citește și: Suma incredibilă pe care un bărbat a plătit-o pentru un prânz pe Transfăgărașan. Cât a ajuns să coste o porție de cartofi prăjiți

Cât costă astăzi un apartament vechi cu trei camere, în București. Cei care vor să își cumpere o locuință au de câștigat... Anunț pentru fumători. Se scumpesc țigările. Ce modificări anunță Uniunea Europeană...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x