Antena Căutare

Sfântul Haralambie este prăznuit pe 10 februarie. Rugăciunea de rostit astăzi care te ferește de boli

Pe 10 februarie, în fiecare an, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Haralamabie, făcătorul de minuni. Află din rândurile de mai jos povestea Sfântului, dar și care e cea mai puternică rugăciune de rostit astăzi.

sfântul haralambie, prăznuit pe 10 februarie de către credincioșii ortodoxi
Sfântul Haralambie este prăznuit pe 10 februarie. Rugăciunea de rostit astăzi care te ferește de rele tot anul | Captură Youtube

10 februarie este o zi importantă în calendarul creștin ortodox, fiind prăznuit Sfântul Haralambie, făcătorul de minuni. Cu acest prilej, credincioșii merg la biserică și îi cer preotului agheasmă. În credința populară, se spune că cei care vor bea această apă sfințită se vor vindeca de diverse boli, potrivit Adevărul.

Citește și: Rugăciune către Sfântul si Dreptul Simeon, ocrotitorul copiilor mici. Ruga de ajutor care se spune pe 3 februarie 2023

Tradiții creștinești de Sfântul Haralambie. Cea mai puternică rugă de rostit pe 10 februarie

În această zi sfântă din calendarul creștin ortodox, oamenii obișnuiesc să ducă la biserică colivă și colaci, care vor fi sfințite de către preot, potrivit sursei menționate mai sus. De asemenea, de Sfântul Haralambie, se fac pomeni pentru cei care au avut de suferit o moarte grea.

Conform unei superstiții populare, dacă plouă în această zi, atunci vremea va arăta la fel tot anul. În alte zone ale țării, femeile gospodine fac un colăcel și îl rup în patru. Ulterior, aceste patru bucăți sunt aruncate în cele patru puncte cardinale pentru a alunga duhurile rele din ogradă.

Tot pe 10 februarie, credincioșii rostesc următoarea rugăciune, care este îndreptată către Sfântul Haralambie, mijlocitorul Domnului:

„Mare este taina aceasta, Doamne, că m-ai învrednicit a vedea înfricoşata Ta slavă. Doamne, de-Ţi place Ţie, mă rog să dai slavă numelui Tău, ca oriunde se vor pune moaştele mele şi se va cinsti pomenirea mea, să nu fie foamete în locul acela sau aer stricăcios, care să piardă rodurile. Ci să fie mai ales în locurile acelea pace şi sănătate trupească, mântuire sufletească şi îndestulare de grâu şi vin, cum şi înmulţire de dobitoace, pentru trebuinţa oamenilor. Doamne, Tu ştii că oamenii sunt trup şi sânge, iartă-le lor păcatele şi le dă îmbelşugare din rodurile pământului, ca, cu îndestulare, pentru osteneala lor, să se sature şi să se îndulcească, preamărindu-Te pe Tine, Dumnezeul lor, Dătătorul tuturor bunătăţilor; iar roua ce se pogoară de la Tine, să le fie tămăduire. O! Doamne Dumnezeul meu, varsă peste tot darul Tău şi îi izbăveşte de boala ciumei”, potrivit sursei menționate mai sus.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Mucenic Trifon, 1 februarie 2023. Aceste cuvinte te feresc de toate bolile și blestemele

Povestea Sfântului Haralambie. Este considerat ocrotitorul de boli

În tradiția creștină se consideră că Sfântul Haralambie apără oamenii, dar şi animalele de boli, mai ales de ciumă, potrivit sursei menționate mai sus. De aceea, se crede că astăzi, 10 februarie, este bine să împarți un colăcel, pentru a-l înduioșa, astfel, pe Sfânt să nu dea drumul la ciumă.

Sfântul Haralambie a fost un episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever(193-211), potrivit Adevărul. Pe vremea când acesta ar fi împlinit 113 ani a fost supus la chinuri de neimaginat, din cauza faptului că nu ar fi renunțat la credința în Iisus Hristos.

Una dintre minunile pe care le-a făcut a constat în faptul că, în timpul suferințelor sale, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul Sfântului şi au rămas acolo până când Însuși Mucenicul a făcut o rugăciune. Astfel, cei care îl torturau și au văzut minunea, s-au convertit imediat la creștinism.

Cu toate acestea, acea minune nu a încheiat suferințele Sfântului Haralambie. Împăratul a poruncit ca Sfântul să fie adus în Antiohia, unde a fost supus la alte chinuri: soldaţii i-au legat barba în jurul gâtului şi l-au tras de ea pe drum; i-au infipt un piron de fier în trup; i-au ars faţa şi i-au jupuit pielea de pe trup, potrivit sursei menționate mai sus.

Și de această dată, Sfântul Haralambie a surprins oamenii cu o minune. El s-a vindecat miraculos, prin darul lui Dumnezeu și a spus: „Vă mulţumesc vouă fraţilor ca, jupuind trupul meu cel vechi şi batrân, mi-aţi înnoit sufletul cu haina cea noua a suferinţei pentru Mântuitor şi pentru biserica sa”.

Vezi ştirile zilei pe observatornews.ro

Acestea sunt obiectele pe care nu ai voie să le lași niciodată în mașină atunci când e ger. Există pericolul de a explod... Cine este Theodor Andrei, reprezentantul României la Eurovision Song Contest 2023 de la Liverpool. Melodia care a cuceri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x