Antena Căutare

115 de ani de închisoare şi daune de 50 de milioane de euro! Primele pedepse în dosarul Colectiv

Cea mai mare tragedie din România ultimelor decenii - Colectiv - şi-a găsit primii vinovaţi! 115 de ani de închisoare şi 50 de mililone de euro despăgubiri, au dictat magistraţii în primă instanţă.

115 de ani de închisoare şi daune de 50 de milioane de euro! Primele pedepse în dosarul Colectiv Galerie
Primele pedepse în dosarul Colectiv

Patroana firmei de artificii a primit 12 ani, acţionarii clubului, câte 11 ani, iar fostul primar al sectorului 4, Cristian Piedone, opt ani. Unele sunt pedepse maxime prevăzute în codul penal. Prea mici, spun însă rudele victimelor şi supravieţuitorii, pentru care pierderea nu poate fi măsurată nici în ani de inchisoare, nici în bani

64 de tineri au murit în incendiul de la Colectiv. Un altul deși a supraviețuit nu a mai suportat chinul și s-a sinucis. Alte sute au rămas mutilaţi pe viaţă. Vinovaţii sunt mai puțini, 13 astăzi. Verdicitul judecătorilor, în prima instanță: 115 ani de închisoare.

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu a fost condamnat la opt ani şi șase luni de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, deşi procurorii ceruseră pedeapsa maximă: 15 ani. De patru ani, fostul primar susţine că la Colectiv existau toate avizele necesare. În fabrica transformată în club au ars însă de vii tineri, în timp ce autorităţile şi-au fluturat nevinovăţia în hârtii.

Cei trei patroni ai Clubului Colectiv au primit câte 11 ani şi opt luni de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate. Cea mai mare condamnare în dosar a primit-o patroana firmei care a furnizat artificiile de la care a pornit incendiul. Daniela Ioana Niţă va sta 12 ani şi opt luni după gratii.

Cei doi artificieri care s-au ocupat de efectele pirotehnice în noaptea catastrofei, Viorel Zaharia şi Marian Moise, au primit pedepse diferite. Primul, nouă ani şi opt luni de închisoare, al doilea cu patru luni mai mult. Mihai Niţă, administratorul firmei de artificii, a fost condamnat şi el la trei ani şi şase luni de închisoare, chiar dacă a susţinut în timpul anchetei că nu este decât un ţap ispăşitor.

Câte nouă ani şi două luni de închisoare au primit şi cei doi pompieri care au verificat Clubul, fără să ia măsuri de protecţie pentru siguranţa la incendiu, în timp ce pentru cele trei funcţionare de la Primăria Sectorului 4 instanţa a decis pedepse cuprinse între trei şi opt ani de închisoare. Niciuna dintre ele nu a văzut vreo problemă în funcţionarea clubului, fără autorizaţie ISU.

Pentru familiile care au pierdut pe cineva drag nu există preţ pentru durerea pe care o simt în fieecare zi de patru ani. Judecătorii au stabilit despăgubiri pentru fiecare victimă în parte. Supravieţutiori sau rude cu răni şi traume estimate în cifre. 113 persoane vor fi despăbubite. Peste 50 de milioane de euro în total. Cele mai mici daune pornesc de la 50 de mii de euro, iar cele mai mari ating o jumătate de milion de euro.

În dosarul Colectiv, despăgubirile vor fi plătite de cei 13 condamnati, împreună cu Primăria Sectorului 4 şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

S-a schimbat legea! Polițiștii au dreptul să vă verifice corporal sau în portbagajul mașinii. În ce situații se aplică n... Meteorologii sunt șocați! 2019 ar putea fi cel mai călduros an din istoria României...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x