Antena Căutare

22 de ani de la ziua cand a inceput Revolutia, 16 decembrie 1989

In urma cu exact 22 de ani, la Timisoara aveau loc evenimentele care au dat startul la prabusirea regimului ceausist. In acea zi , autoritatile din oras au incercat sa imprastie prin forta citeva sute de persoane adunate la casa parohiala a lui Lazslo Tokes. Oamenii, in mare parte enoriasi, protestau impotriva deciziei de evacuare a pastorului reformat.

Incercarile de calmare a manifestatiei s-au soldat cu un esec: oamenilor li s-au adaugat trecatori, dar si studenti, iar multimea a inceput, spre seara, sa strige sloganuri anticomuniste. Aici s-a scandat pentru prima oara "jos Ceausescu".

Protestatarilor li s-a pus in vedere sa evacueze strada pentru a nu fi arestati, insa amenintarile autoritatilor comuniste au fost ignorate. La lasarea noptii, coloane de manifestanti s-au indreptat spre mai multe locatii din Timisoara, cerindu-le localnicilor sa se alature protestului anticomunist. In cursul noptii de 16 spre 17 decembrie au avut loc mai multe ciocniri intre manifestanti si militarii scosi in strada de catre regimul comunist.

Autoritatile au incercat sa-i disperseze pe manifestanti cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa si s-au operat cateva sute de arestari. Spre dimineata, oamenii s-au retras spre case, dar a doua zi protestele anticomuniste au fost reluate cu intensitate sporita, tot mai multi timisoreni alaturandu-se Revolutiei.

Sursa: Antena3

Foto: descopera.org

Tatal lui Emil Boc, internat in spital: Premierul a plecat de urgenta la Cluj-Napoca... VIDEO! O tanara din Constanta, concediata pentru ca are SIDA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x