Antena Căutare

22 de ani de la ziua in care Revolutia s-a extins in Bucuresti

Miercuri, 21 decembrie, se comemoreaza 22 de ani de la ziua in care Revolutia s-a extins in Bucuresti. Patriarhia a anuntat ca la cimitirele, monumentele si troitele inchinate eroilor din decembrie 1989 din intreaga tara se vor tine slujbe de pomenire pentru eroii Revolutiei in zilele de 21, 22, si 23 decembrie.


Dupa miezul noptii, ordinul a fost executat si 39 de oameni au fost impuscati mortal, iar alti 11 si-au pierdut viata din "alte cauze". Circa 500 de persoane au fost ranite.

Patriarhia Romana a anuntat ca ierarhii, preotii si diaconii vor inalta rugaciuni de pomenire a celor care in urma cu 22 de ani si-au dat viata pentru libertatea, credinta si demnitatea poporului roman, in zilele de 21, 22 si 23 decembrie, la cimitirele, monumentele si troitele inchinate eroilor din decembrie 1989 din intreaga tara.

In Bucuresti slujbe de pomenire ale eroilor din decembrie 1989 vor fi oficiate la biserica si troita din cimitirul Eroilor Tineri, troitele de la Piata Universitatii si Piata Romana, la Monumentul pentru cinstirea Eroilor Revolutiei, la Radio si Televiziune, Monumentul Eroilor Jandarmi - Aeroportul Henri Coanda Otopeni, precum si in alte locuri in care ei si-au jertfit viata.

Si la Catedrala patriarhala, joi, de la orele 11.00, dupa Sfanta Liturghie, se va oficia o slujba de pomenire a eroilor din decembrie 1989.

Revolutia ajunge in Bucuresti: "Stati linistiti la locurile voastre!"

Pe 21 decembrie manifestatiile se extind in mai multe orase din tara si ajunge in Bucuresti.

La propunerea primarului capitalei, Barbu Petrescu, a fost convocata pentru 21 decembrie in jurul pranzului o mare adunare populara menita sa exprime sprijinul populatiei fata de conducerea de partid si de stat.

Vorbind de la balconul Comitetului Central (CC), Ceausescu a evocat o serie de realizari ale "revolutiei socialiste" si ale "societatii socialiste multilateral dezvoltate" din Romania. Huiduit, intr-un act de disperare, Ceausescu ofera cresterea salariilor muncitorilor cu o suma de 100 de lei pe luna.

Miscari bruste venind de la periferia adunarii si sunetul unor petarde au transformat manifestatia in haos. Speriata la inceput, multimea a incercat sa se imprastie. O parte dintre participantii la adunare s-au regrupat langa hotel Intercontinental si au inceput o manifestatie de protest care apoi a devenit revolutie.

Incercarile ulterioare ale cuplului Ceausescu de a recastiga controlul multimii folosind formule ca "Alo, alo!" sau "Asezati-va linistiti la locurile voastre!" au ramas fara efect.

Bilantul reprimarii: 50 de persoane ucise, 462 ranite, 1.245 arestate si transportate la penitenciarul Jilava. Nicolae si Elena Ceausescu au ramas in acea noapte in dormitorul special pregatit din cladirea Comitetului Central al P.C.R., pentru a fi informati operativ asupra desfasurarii evenimentelor si a da indicatii privind modul de actiune. Cam pe la 1 noaptea, Vasile Milea si Iulian Vlad l-au informat pe Nicolae Ceausescu ca zona centrala a Bucurestilor a fost degajata de manifestanti.

Citeste materialul complet pe Hotnews.ro

foto: Intact Images

UPDATE! Afaceristul Calin Stoia, trimis in judecata pentru trafic de influenta... Ninge in aproape toata tara. Vezi cum va fi vremea in urmatoarele trei zile!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x