Antena Căutare

A început Săptămâna Luminată! Ce nu trebuie să faci în aceste zile ca să ai noroc tot anul 

A doua zi de Paște este ziua în care începe Săptămâna Luminată, care este cunoscută și Săptămâna Blajinilor ori Paștele Morților. 

A doua zi de Paște este ziua în care începe Săptămâna Luminată, care este cunoscută și Săptămâna Blajinilor ori Paștele Morților.

Astfel, pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină abia la 50 de zile de la Paști, de Rusalii. Tot azi, în bisericile ortodoxe este prăznuit și Sfântul Gheorghe: inițial slujba religioasă închinată Sfântului Gheorghe ar fi trebuit să aibă loc pe 23 aprilie, însă pentru că în acest an această zi s-a nimerit în Săptămâna Patimilor, Sfântul Sinod a decis prăznuirea lui în a doua zi de Paști.

Preoții aleg să poarte, pe tot parcursul slujbelor oficiate în Săptămâna Luminată, haine albe, iar acestea vor referi la Înviere. De asemenea, lumânarea pe care preoţii o poartă în mână atunci când binecuvântează în timpul slujbelor este aceeaşi lumânare cu care au împărţit Lumină în noaptea de Înviere.

Tot în Lunea Albă, oamenii obișnuiesc să iasă la udat și să-și viziteze rudele. De asemenea, o altă tradiție spune că finii trebuie să meargă la nași să le ducă în dar pască și ouă roșii.

Despre Marţea albă bătrânii credeau că ar fi ruptă din Înviere şi de aceea se cerea respectată prin pomeni făcute celor săraci. Femeile obişnuiau să dea drumul Păresimilor, să citească pomelnicul din timpul postului şi să facă pomeni pentru vii şi morţi. Tot în această zi nu se spală, nu se calcă, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pasca ramasă de la Paște și vin roșu.

Miercurea Albă, însă, este ziua în care oamenii puteau să reia munca la câmp, însă femeile se fereau în continuare de lucru, ca să nu se umple de purici. În această miercuri se ţinea „nunta şoarecilor”: cine nu respecta ziua de sărbătoare, avea parte de roade, grâne, haine şi bucate roase de şoareci.

Joia, însă, care este cunoscută drept Joia cea Rea era destinată morților. În această zi, femeile își pomeneau morții dând foc nuielelor din alun și împărțeau pește.

Vinerea, în schimb, în toate bisericile se sfintește apa, ritual cunoscut drept „agheasma mică” (spre deosebire de „agheasma mare” a Bobotezei), după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.

Val de cutremure în România, în a doua zi de Paște! Două seisme s-au produs în interval de câteva secunde... Un autobuz al STB a lovit mai multe mașini și a intrat într-un bloc, după ce a rămas fără frâne! Patru persoane au fost ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x