Antena Căutare

Adevărul despre coronavirus în România. Există sau nu virusul la noi în țară?

Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a precizat joi, în şedinţa de Guvern, că, deocamdată, pe teritoriul României nu există niciun caz de infecţie cu noul coronavirus.

Adevărul despre coronavirus în România. Există sau nu virusul la noi în țară?
Există sau nu virusul la noi în țară? | hepta


Şeful Executivului i-a transmis ministrului Sănătăţii că măsurile de prevenire şi combatere a coronavirusului trebuie tratate cu "maximă seriozitate", citat de Agerpres.

"Aş vrea să vă asigur că deocamdată pe teritoriul României nu există niciun caz de infecţie cu coronavirus, cu noua tulpina 2019. Ultima suspiciune de infecţie cu coronavirus a fost infirmată ieri seară târziu (n.r. - miercuri). Era vorba de acel pacient din Reşiţa care a prezentat o simptomatologie de tip pseudogripal şi fiind un asistent care lucrase în Germania, în contact cu pacienţi cu coronavirus, fusese o suspiciune importantă. Probele sunt negative, deci nu se confirmă diagnosticul", a explicat Victor Costache.

Ce este noul coronavirus?

Noul coronavirus, apărut în 2019 (2019-nCoV), este un nou virus ce face parte din aceeaşi familie de virusuri care stau la baza sindromului respirator acut sever (SARS) şi a anumitor tipuri de răceală obişnuită.

Numărul deceselor cauzate de coronavirus atinge cote alarmante. Peste 200 de bolnavi au murit într-o singură zi

Cum se răspândeşte noul coronavirus?

Virusul se transmite prin contact direct, prin secreţii respiratorii eliminate prin tuse sau strănut, şi prin atingerea suprafeţelor contaminate. Încă nu se ştie cât timp supravieţuieşte virusul pe suprafeţe, însă poate fi eliminat cu simpli dezinfectanţi.

Care sunt simptomele noului coronavirus?

Printre simptome se numără febra, tusea şi dispneea. În cazurile mai grave, infecţia poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. Rareori, boala poate fi fatală.

Cum pot evita riscul infectării?

  • Aveţi, mai jos, cinci măsuri de precauţie recomandate pentru a evita contaminarea:
  • Spălaţi-vă mâinile frecvent cu apă şi săpun sau curăţaţi-le cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool;
  • Acoperiţi-vă gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi;
  • Evitaţi contactul direct cu orice persoană care are simptome de răceală sau gripă;
  • Adresaţi-vă medicului dacă aveţi febră, tuşiți sau respiraţi greu;
  • Evitaţi contactul direct neprotejat cu animalele vii şi suprafeţele ce intră în contact cu animalele.


Ar trebui să port o mască medicală?

În cazul în care prezentaţi simptome respiratorii (tuse sau strănut), se recomandă purtarea unei măşti medicale pentru a-i proteja pe ceilalţi. Dacă nu aveţi niciun simptom, nu este necesară purtarea unei măşti. În cazul în care se poartă o astfel de mască, aceasta trebuie folosită şi aruncată corespunzător, astfel încât să i se asigure eficacitatea şi să se evite creşterea riscului de transmitere a virusului.

Simpla utilizare a unei măşti nu este suficientă pentru a opri infecţiile, această practică trebuind însoţită de spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea gurii în caz de strănut şi tuse şi evitarea contactului direct cu orice persoană care prezintă simptome de răceală sau gripă (tuse, strănut, febră).

S-a aflat! Aceasta este cauza coronavirusului! Pangolinul a ucis mii de vieți și a răspândit moarte în toate colțurile lumii


Noul coronavirus afectează copiii?

Acesta este un virus nou şi nu deţinem încă suficiente informaţii despre modul în care afectează copiii sau femeile însărcinate. Ştim că virusul poate fi contractat de orice persoană, indiferent de vârstă, însă deocamdată nu s-a raportat niciun deces provocat de noul coronavirus în rândul copiilor. Virusul este fatal în cazuri rare, până acum înregistrându-se decese în rândul persoanelor mai în vârstă, cu afecţiuni medicale prealabile.

Monitorizăm atent situaţia şi vom reveni cu actualizări pe măsură ce vor fi disponibile noi informaţii.


Ce ar trebui să fac în cazul în care un membru al familiei prezintă simptome?

Ar trebui să solicitaţi din timp îngrijiri medicale în cazul aparișiei febrei, a tusei sau a dificultăţilor de respiraţie.

Informaţi-vă medicul dacă aţi călătorit într-o zonă în care s-au raportat cazuri de noul coronavirus sau dacă aţi intrat în contact cu orice persoană care a călătorit într-o astfel de zonă şi prezintă simptome respiratorii.

1.200 de kilograme de solzi de pangolin, responsabil cu coronavirusul, trebuiau să intre în România în noiembrie anul trecut!


Femeile însărcinate pot transmite noul coronavirus fătului?

În momentul de faţă nu există suficiente date pentru a stabili dacă virusul se transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii sau care este impactul acestuia asupra bebeluşului. Se analizează în prezent aceste aspecte. Femeile însărcinate ar trebui să continue să ia măsuri de precauţie adecvate pentru a se proteja de virus şi să solicite din timp îngrijiri medicale dacă prezintă simptome, precum febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie.

(sursa: UNICEF.ORG)

Turcan: Guvernul va aloca 20 de milioane de euro pentru un nou program-pilot, ”Şcoală după Şcoală”, începând din septemb... Percheziţii în judeţele Braşov, Vâlcea şi Brăila, la persoane suspectate de infracţiuni economice săvârşite în America/ ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x