Antena Căutare

Adormirea Maicii Domnului: tradiții și obiceiuri pe 15 august 2022. De ce nu e bine să zici ”La mulți ani” la sărbătoarea de azi

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare se sărbătorește luni, pe 15 august 2022. Este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox și face referire la mutarea Fecioarei Maria cu trupul și sufletul în Împărăția celor vii, alături de Fiul său, Isus Hristos. Iată ce tradiții și obiceiuri există azi, de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.

colaj de imagini cu adormirea maicii domnului, o icoana, o lumanare si o femeie care se roaga Galerie
Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare se sărbătorește luni, pe 15 august 2022, de creștinii ortodocși. Este una dintre cele mai mari sărbători din calendar și face referire la mutarea Fecioarei Maria cu trupul și sufletul în Împărăția celor vii, alături de Fiul său, Isus Hristos. Iată ce tradiții și obiceiuri există azi, de sărboarea Adormirea Maicii Domnului | Shutterstock.com

Maica Domnului a mai trăit 11 ani după Înălțarea la cer a Fiului său. După ce a fost înștiințată de arhangheli că va merge la viața veșnică, Fecioara Maria le-a spus celor apropiați: “Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu”.

Este unul dintre motivele pentru care Adormirea Maicii Domnului este privită ca mutarea la viața veșnică și nu este o sărbătoare a tristeții, ci a bucuriei. Cu toate acestea, pe 15 august 2022 nu se spune ”La mulți ani” celor care poartă numele Maria, Marian și alte derivate.

Citește și: Misterul icoanei cu trei mâini a Maicii Domnului, care se află într-o mănăstire din România. De ce este atât de specială

Adormirea Maicii Domnului: tradiții și obiceiuri pe 15 august 2022

Pe 15 august 2022 există mai multe tradiții și obiceiuri pe care oamenii le țin de când se știu. Sigur, nu lipsesc nici superstițiile. Ei bine, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului nu e bine să muncești sau să faci alte treburi în gospodărie. Nu este indicat nici să spălăm.

Se spune că Sfânta Maria Mare se ține pentru sănătate, căsătorie, vindecare, naștere ușoară și ocrotire de rele. În unele zone, la biserică se face o masă comună și fiecare sătean gustă din bucatele aduse de vecinii săi.

În alte zone, pe 15 august 2022 se împart struguri, prune și alte bucate pentru sufletul celor trecuți la odihna veșnică. În dimineața zilei de mare sărbătoare, enoriașii merg la slujbă și sfințesc darurile.

La sărbătoarea de ani nu sunt lipsite superstițiile. Din bătrâni au rămas mai multe lucruri care sunt ”interzise” de Sfânta Maria Mare. De exemplu, se spune că dacă în ziua de 15 august înfloresc trandafirii, atunci urmează o toamnă lungă și blândă.

În unele zone, scăldatul este interzis în această zi pentru că se spune că apele sunt spurcate de cerbi. Nu este bine nici să dormi pe prispă sau să se aprindă focul în casă.

Citește și: Una dintre cele mai puternice icoane făcătoare de minuni se află în România. Unde te poți ruga la icoana dublă a Maicii Domnului

De ce nu se spune ”La mulți ani” pe 15 august 2022

2,2 milioane de români poartă numele de Maria, Marian sau alte derivate. Mulți dintre ei aleg să-și serbeze onomastica pa 15 august, dar credincioșii spun că nu este bine.

Se crede că este păcat să spui ”la mulți ani” celor care poartă numele Maria, din moment ce acum se sărbătorește mutarea trupului Sfintei Fecioara la cer. Moartea ei este privită ca trecerea la viața veșnică, așa că se consideră semn rău să urezi ”la mulți ani” pe 15 august 2022.

Cu toate acestea, Biserica spune că nu este interzis acest lucru. Aceasta lasă la latitudinea oamenilor dacă urează de bine sau nu celor care vor să-și serbeze onomastica în ziua de luni.

Rucăciunea Adormirii Maicii Domnului, pe care să o spui de 15 august 2022

Dacă doriți să spuneți o rugăciune pe 15 august, la sărbătoarea de astăzi, găsiți rugăciunea Adormirii Maicii Domnului în rândurile de mai jos:

„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și-n durerile mele. În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).

Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale”. Apoi,trebuie să spui rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi să rostești următoarele: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos. Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin”.

Ce a mâncat o turistă la all inclusive, în Mamaia. A plătit 4.400 lei pentru 7 nopți și un meniu care s-a repetat la fie... Rezultate Loto 14 august 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x