Căutare Live

Alexandru Rafila, anunț important pentru cei care nu au făcut doza a treia de vaccin. Ce se întâmplă cu certificatele Covid

Certificatul verde digital poate expira începând cu 1 februarie, pentru persoanele care s-au vaccinat acum mai mult de nouă luni, potrivit lui Alexandru Rafila, care face referire la o directivă europeană, care ar putea intra în vigoare și în România.

Alexandru Rafila a declarat că persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la administrarea dozei doi de vaccin anti-COVID ar trebui să-şi facă doza a treia (booster)

Hepta & Shutterstock

Alexandru Rafila spune că persoanelor care s-au vaccinat cu două doze de împotriva Covid-19 acum mai bine de 9 luni le poate expira certificatul verde de la 1 februarie. Ministrul Sănătății a precizat luând în considerare o directivă dată la nivel european, că va expira certificatul verde digital al persoanelor pentru care au trecut mai bine de 9 luni de la ultima doză de vaccin.

„Valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster”, a spus minsitrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul e evidenția faptul că valabilitatea certificatelor verzi de vaccinare va fi condiţionată de cele 9 luni de la administrarea celei mai recente doze.

Citește și: Rafila, despre vaccinul anti-Covid-19. De câte ori prevede că îl vom face în viitor. Ce provoacă vaccinarea la intervale scurte

Alexandru Rafila, despre expirarea certificatelor verzi de la 1 februarie: „E o directivă europeană”

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării. Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”, a spus Alexandru Rafila la Europa FM.

Citește și: OUG privind implementarea formularului digital de intrare în România a fost adoptată. Ce trebuie să știi despre acest certificat

Astfel, sfatul ministrului Sănătății este ca persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19 să-şi facă doza booster până la 1 februarie.

Citește și: Ce măsuri se iau în valul 5. Alexandru Rafila a anunțat planul pentru gestionarea următoarei perioade a pandemiei

Ministrul Sănătății a mai spus că el consideră că „vom încheia această urgență medicală”, anul acesta, privind în urmă la istoria pandemiilor.

Citește și: Nou tip de înșelăciune pe bază de certificate verzi de vaccinare anti-COVID false. Ce avertisment au lansat polițiștii

„Istoria naturală a pandemiilor demonstrează că așa se întâmplă: cu cât transmisibilitatea unei tulpini crește, scade patogenitatea. Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron. E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic. Cred că anul 2022 va fi cel în care vom încheia această urgență mondială, globală, de sănătate publică”, a mai arătat Alexandru Rafila.

CNSU a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Care sunt condițiile de intrare în România... Ce pensie are Adriana Iliescu, cea mai bătrână mamă din România, și ce avere îi va lăsa fiicei sale, Eliza. Tânăra are 1...
Parteneri
Rețetă de zacuscă de vinete. Cea mai îndrăgită conservă din legume
Catine.ro
Ultimele știri
x