Antena Căutare

Alexandru Rafila: „La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini, Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că „este aproape imposibil” ca o persoană sănătoasă, care nu s-a vaccinat, să nu se infecteze cu tulpina Omicron, având în vedere gradul ridicat de transmisibilitate al acestei tulpini.

Alexandru Rafila: „La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini, Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi”
Alexandru Rafila: „La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini, Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi” | Shutterstock

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, estimează că un vârf al celui de-al cincilea val al pandemiei de COVID-19, pe care România îl traversează în această perioadă, ar putea fi atins în perioada 10-15 februarie.

Rafila: La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini, Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi

„La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă: se infectează persoane vaccinate şi o persoană nevaccinată, indiferent... Ce trebuie să înţelegeţi: noi nu am avut niciun fel de informaţie despre acest virus. El a venit pe un teren – că asta este problema acestui virus – un teren imunologic virgin, în care nu aveam niciun fel de reactivitate. Între timp, avem, pentru că sunt multe persoane care s-au îmbolnăvit, aparent nu au făcut nimic sau a fost o chestiune tranzitorie, de câteva ore, trecerea lor prin infecţie, aceste persoane au trecut prin boală, deci au o memorie imună faţă de acest virus şi, dacă se reîmbolnăvesc, o fac mult mai eficient sau nu se reîmbolnăvesc”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, potrivit news.ro.

Rafila susţine că se poate întâmpla ca o persoană nevaccinată să nu contracteze tulpina Omicron „doar în mici comunităţi izolate, care nu au avut contact cu acest virus”.

Citește și: Ce măsuri se iau în valul 5. Alexandru Rafila a anunțat planul pentru gestionarea următoarei perioade a pandemiei

Alexandru Rafila: Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10-15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri de COVID-19

El arată că, deşi rata de transmisibilitate a virusului SARS-CoV-2 a scăzut, aceasta este una ridicată, fiecare bolnav îmbolnăvind, la rândul său, mai mult de o persoană. „Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000”, spune ministrul.

„Valurile cu creştere rapidă au, de obicei, şi o scădere rapidă. Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10-15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri. Un lucru e important însă şi e bine să-l înţelegem: rata de reproducere a acestei infecţii a scăzut, maxima a fost în prima săptămână de după sărbători. În prima săptămână din ianuarie am avut o rată de reproducere de 1,87 – adică o persoană infectată îmbolnăvea aproape alte două persoane - acum avem 1,25 şi în ultimele opt-nouă zile am avut o scădere progresivă de la 1,87 la 1,25. Şi 1,25 este îngrijorător, pentru că înseamnă că numărul de cazuri creşte, nu va scădea. Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Dar viteza de creştere a scăzut, pentru că dacă aveam 2, atunci aveam o dublare a numărului de cazuri de la un ciclu la altul”, a afirmat ministrul Sănătăţii duminică.

Citește și: OUG privind implementarea formularului digital de intrare în România a fost adoptată. Ce trebuie să știi despre acest certificat

Alexandru Rafila mai explică faptul că panta descendentă a valului pandemic depinde de numărul de persoane care au fost afectate în acest val, dar şi gradul de vaccinare în rândul populaţiei.

Medicul a subliniat importanţa „utilizării corecte” a măştii de protecţie sanitare.

În ceea ce priveşte posibila adaptare a vaccinurilor la varianta virală Omicron, medicul a explicat că valul pandemiei s-a derulat cu viteză foarte mare, mai mare decât posibilitatea adaptabilităţii vaccinurilor la această tulpină, iar înainte de a putea fi administrată populaţiei noua variantă a vaccinului, poate apărea o tulpină nouă.

Omicron este pentru copii şi tineri o varianta mai periculoasă decât Delta. Iată ce spun specialiștii despre acest lucru... Şeful Pfizer spune că un vaccin pe an este soluţia ideală şi că lumea va reveni la o viaţă aproape normală în câteva lun...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x