Antena Căutare

Apel pentru sănătate : salvaţi medicamentele ieftine şi viaţa pacienţilor care au nevoie de ele!

Situaţia este cu adevărat disperată. Mii de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă sau sunt gata să dispară şi sunt extrem de greu de găsit. Auzim ȋn fiecare zi de criza medicamentelor generice ietine utilizate ȋn tratarea cancerului. Cisplatin, medicament esenţial pentru bolnavii de cancer se găseşte extrem de greu. Estimările noastre arată că şi alte medicamente esenţiale pentru tratarea afecţiunilor oncologice şi nu numai, sunt pe cale să fie scoase din fabricaţie sau să nu mai fie importate ȋn România. Vorbim de Bleomicină, care tratează leucemia, Fluorouracil sau Flutamida, indicate ȋn diverse tipuri de cancer, sau de Tamoxifen, esenţial ȋn tratamentul anumitor tumori la sân.

Domnului Liviu Dragnea

Preşedintele Partidului Social Democrat din Romania

Domnului Călin Popescu Tăriceanu

Preşedintele Partidului Alianța Liberalilor și Democraților

Apel pentru sănătate : salvaţi medicamentele ieftine şi viaţa pacienţilor care au nevoie de ele

Domnule Preşedinte Liviu Dragnea,

Domnule Preşedinte Călin Popescu Tăriceanu

Ne adresăm dumneavoastră, ȋn calitate de lideri ai coaliţiei de guvernare şi de garanţi ai ȋndeplinirii angajamentelor din Programul de Guvernare. Ne adresăm dumneavoastră convinşi că este nevoie de o decizie politică pentru implementarea imediată a unor soluţii care să stopeze dispariţia medicamentelor ieftine din România şi să oprească declinul industriei locale producătoare de medicamente.

Situaţia este cu adevărat disperată. Mii de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă sau sunt gata să dispară şi sunt extrem de greu de găsit. Auzim ȋn fiecare zi de criza medicamentelor generice ieftine utilizate ȋn tratarea cancerului. Cisplatin, medicament esenţial pentru bolnavii de cance,r se găseşte extrem de greu. Estimările noastre arată că şi alte medicamente esenţiale pentru tratarea afecţiunilor oncologice şi nu numai, sunt pe cale să fie scoase din fabricaţie sau să nu mai fie importate ȋn România. Vorbim de Bleomicină, care tratează leucemia, Fluorouracil sau Flutamida, indicate ȋn diverse tipuri de cancer sau de Tamoxifen, esenţial ȋn tratamentul anumitor tumori la sân.

Acestea sunt doar câteva exemple, dar sunt mii de medicamente cu preţ scăzut care au ȋnceput deja să lipsească din farmacii. Aproximativ două treimi din acestea sunt medicamente sub 25 de lei, utilizate de peste 8,5 milioane de pacienţi, de oameni cu venituri reduse, de bătrâni şi de bolnavii cronici, şi în marea lor majoritate fabricate în România.

De ce dispar medicamentele? Pentru că taxa clawback, prin care producătorii contribuie la finanţarea consumului de medicamente se aplică în mod uniform şi medicamentelor care costă mii de euro şi celor generice, ieftine. Povara taxei face ca preţul de vânzare al medicamentului să ajungă mai mic decât costul de producţie.

Apel pentru sănătate : salvaţi medicamentele ieftine şi viaţa pacienţilor care au nevoie de ele!

Această taxă are un impact cu mult mai mare asupra medicamentelor ieftine decât asupra celor scumpe! Datorită aplicării acestei taxe la preţul de farmacie şi a sistemului reglementat de adaosuri comerciale, nivelul actual al taxei, de 24,13%, ajunge să reprezinte 34% din preţul de producător al unui medicament sub 100 de lei. De exemplu, din preţul de producător al Cisplatin de 6,30 lei, taxa clawback ajunge să reprezinte 2,14 lei. Prin urmare, din cei 4,16 lei rămaşi, producătorul trebuie să acopere costul materiei prime (sărurile de platină), verificarea de calitate la locul de origine, transportul şi controlul de calitate ȋn Uniunea Europeană, transportul ȋn Romania. Mai poate fi acest medicament importat fără pierderi?

Producătorii de medicamente generice plătesc prin taxa clawback un consum de medicamente de care nu sunt responsabili. Peste 50 de medicamente noi au fost introduse pe lista medicamentelor compensate ȋn ultimul an, generând un consum suplimentar de peste 1 miliard de lei. Acesta este finanţat prin taxa clawback, pe care producătorii de medicamente generice o plătesc ȋn mod egal, deşi marea majoritate a medicamentelor noi sunt medicamente inovative, nu generice.

Domnilor Preşedinţi, producătorii de medicamente generice nu cer o favoare, ci un regim de taxare echitabil, care să nu distrugă medicamentele ieftine şi pe cei ce le produc. Degeaba aprobăm ȋn România medicamente inovative care tratează boli deosebit de complicate, dacă preţul pe care trebuie să-l plătim este dispariţia medicamentelor ieftine, utilizate zi de zi de cei mai năpăstuiţi dintre români. Degeaba importăm medicamente care costă zeci de mii de euro pe tratament dacă ȋnchidem liniile de producţie ale fabricilor din România, care produc exclusiv medicamente generice, lăsând mii de români fără un loc de muncă.

Soluţia există: introducerea prin Ordonanţă de Urgenţă a unei formule diferenţiate de calcul a taxei pentru medicamente ȋn funcţie de preţul de referinţă generic, concomitent cu controlul consumului prin introducerea de noi medicamente inovative scumpe doar ȋn regimul de compensare prin contracte individuale cu fiecare producător. O astfel de soluţie nu ar avea niciun impact asupra bugetului, însă ar asigura o distribuție echitabilă a sarcinii fiscale.

Am prezentat această soluţie Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor Publice şi parlamentarilor din arcul guvernamental, dar este nevoie de o decizie politică, ȋn spiritul şi litera Programului de Guvernare, care să permită Guvernului Viorica Dăncilă adoptarea imediată a unui astfel de act normativ, ȋn cel mai scurt timp.

Sperăm să ne sprijiniţi ȋn acest demers, ȋn interesul pacienţilor şi al economiei româneşti.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România

România s-a cutremurat DIN NOU! Un seism a avut loc în această dimineață. L-ai simțit?... Avertisment dur din partea meteorologilor! Cum au fost explicate fenomenele extreme ce au pus stăpânire pe România: ”Nu ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x