Antena Căutare

Atenție, români! Ți se returnează banii pe sticle și ambalaje! Ce trebuie să faci

Atenție, români! Începând cu data de 31 martie vom putea recupera o parte din banii cheltuiți la cumpărături! Ce trebuie să faci ca să primești garanția pe sticlă (ambalaje reutilizabile)?

Atenție, români! Începând cu data de 31 martie vom putea recupera o parte din banii cheltuiți la cumpărături! Ce trebuie să faci ca să primești garanția pe sticlă (ambalaje reutilizabile)?

Garanţia pe sticlă se întoarce. Pentre fiecare recipient vom plăti în plus 50 de bani, pe care îi vom recupera dacă îl ducem înapoi la magazin. Noua taxă a intrat în vigoare pe 31 martie și are menirea de-a încuraja românii să recicleze. Mai ales că ţara noastră este codaşă la acest capitol.

Astfel, operatorii economici care introduc pe piaţa națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi, totodată, să marcheze sau să înscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma "ambalaj reutilizabil".

Ordonanţa a fost adoptată întrucât, în caz contrar, România risca să fie trimisă în judecată de Comisia Europeană pentru neimplementarea acestor obligaţii privind reciclarea ambalajelor din comerţ şi a altor obligaţii privind deşeurile.

CE TREBUIE SĂ FACI CA SĂ PRIMEȘTI BANII DE GARANȚIE PE STICLĂ

De asemenea, potrivit actului adoptat de Guvern, firmele care comercializează cu amănuntul produse în ambalaje primare reutilizabile sunt obligate să informeze consumatorii asupra valorii garanției bănești şi asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective, să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate, să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanției bănești în cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate, informează profit.ro.

Atenție, români! Ți se returnează banii pe sticle și ambalaje! Ce trebuie să faci

CE SE SCHIMBĂ DIN 31 MARTIE 2022

În ordonanţă se prevede că operatorii economici care introduc pe piața națională bere, mix-uri de bere, mix-uri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, ambalate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre între 0,1l și 3l inclusiv, sunt obligați, începând din 31 martie 2022, să aplice sistemul garanție-returnare, arată cei de la news.ro.

CE AMBALAJE NU POT FI RETURNATE

Nu vor putea fi reciclate borcanele şi nici sticlele de şampanie. Pe eticheta fiecărui produs va scrie clar dacă ambalajul este reutilizabil. Din depozitele magazinelor, sticlele vor ajunge înapoi la producător.

De exemplu, pentru o navetă de 20 de sticle de bere plăteam 50 de lei. Acum vom achita în plus o garanţie de 50 de bani pentru fiecare sticlă. Adică 60 lei. Dacă ducem cele 20 de sticle înapoi la acelaşi supermarket sau lanţ de magazine de unde le-am cumpărat, împreună cu bonul fiscal, vom putea recupera cei 10 lei.

Sursa: news.ro, profit.ro

O femeie, la un pas de moarte după ce concubinul ei și-a ieșit din minți! A încercat să o ucidă sub privirile fiicelor î... Admitere la şcolile MAI 2019-2020: Încep înscrierile la Academia de Poliție în luna aprilie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x