Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Biserica Ortodoxă condamnă introducerea orelor de educație sexuală în școli: "Un atentat la inocenţa copiilor"

Patriarhia Română condamnă decizia de a introduce în şcoli, în mod obligatoriu, a orelor de educaţie sexuală, pe motiv că ar fi "un atentat asupra inocenţei copiilor", împiedicând dezvoltarea lor "firească" şi "marcându-i" pentru întreaga viaţă.

Educația sexuală ar urma să devină obligatorie în școli

Poziţia Patriarhiei survine publicării în Monitorul Oficial a Legii nr. 45/3 aprilie 2020, care modifică şi completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care prevede obligativitatea organizării în şcoli, cel puţin semestrial, a unor programe pentru viaţă şi sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii.

Biserica Ortodoxă vrea că educația sexuală în școli să fie opțională

Patriarhia Română aminteşte că a susţinut caracterul opţional în şcoli al orelor de educaţie pentru viaţă, iar programele şcolare corelate acestora să fie elaborate potrivit "valorilor morale".

Citește și: Școlile, grădinițele și universitățile rămân închise! Klaus Iohannis, anunț de ultim moment pentru elevi și studenți

Într-un comunicat de presă transmis luni AGERPRES, Patriarhia afirmă că prevederile acestei legi contravin unor articole din Constituţie.

"Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educaţie sexuală reprezintă un atentat asupra inocenţei copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească şi marcându-i pe aceştia pentru întreaga viaţă. În acest sens, mai multe studii realizate în diferite ţări au demonstrat că o astfel de abordare a educaţiei copiilor a avut ca urmare începerea vieţii sexuale mai devreme, cu implicaţiile de rigoare, fără vreo îmbunătăţire în plan social", se arată în comunicat.

Citește și: O nouă ordonanță militară în România. Bătrânii vor putea ieși din casă în două intervale orare

Pregătirea pentru viața intimă ar trebui să se facă în familie

Patriarhia Română consideră că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului.

"În ţara noastră, numeroase şi reprezentative asociaţii din societatea civilă şi-au exprimat îngrijorarea faţă de efectele educaţiei sexuale asupra copiilor. Aceste asociaţii şi-au prezentat poziţia în mod public şi au propus soluţii alternative, în care accentul cade pe educaţia pentru familie. Considerăm că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului", se mai arată în comunicat.

Recomandari