Antena Căutare

Boala care provoacă probleme serioase în rândul copiilor. Este alertă sanitară după doi ani de pandemie: "Spitalele sunt sufocate"

Secţii arhipline cu copii care au insuficienţă respiratorie. Medicii spun că toate spitalele sunt sufocate. "Virusul respirator şi rinovirusurile dau forme severe, copiii au nevoie să fie puşi la oxigen".

Secţii arhipline cu copii care au insuficienţă respiratorie - Medic: Din păcate, toate spitalele sunt sufocate. Virusul sinciţial respirator şi rinovirusurile dau forme severe, copiii au nevoie să fie puşi la oxigen

shutterstock

La unitatea de primiri urgenţe ajung zilnic în jur de 400 de copii care au boli respiratorii şi secţiile de specialitate sunt arhipline, spune dr. Carmen Zapucioiu, medic primar pediatru şi medic specialist în pneumologie pediatrică la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu din Capitală.

Cei mai mulţi dintre copii rămân internaţi în spital şi au nevoie de oxigen pentru că suferă de pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie

În spital există un centru pentru depistarea agenţilor patogeni care duc la infecţii respiratorii, astfel încât medicul a putut explica faptul că virusul sinciţial respirator şi rino-virusurile sunt cele care circulă cel mai mult în această perioadă şi că aceste virusuri dau forme severe de boală. Poluarea, spune medicul, este de asemenea un factor important care agravează boala.

Medicul Carmen Zapucioiu spune că în această perioadă sunt foarte multe viroze respiratorii decât au fost în alţi ani.

„În această perioadă, sunt foarte multe viroze respiratorii, sunt mai multe decât au fost în alţi ani şi parcă sunt mai multe şi decât erau înainte de pandemie. De trei săptămâni numărul lor a crescut foarte mult, foarte multe boli respiratorii pornind de la rino-faringită, deci guturai, virozele obişnuite dar sunt foarte multe care evoluează nefavorabil şi care merg către pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie. Mulţi dintre copiii care sufereau de astm bronşic au acutizări ale astmului în această perioadă.

În ceea ce priveşte germenii care sunt întâlniţi în această perioadă, în spitalul nostru în fiecare iarnă, începând de toamna-iarna suntem centru pilot pentru depistarea agenţilor patogeni care determină infecţii respiratorii. De două săptămâni a început să funcţioneze centrul, la această perioadă am găsit ca virusuri în special virusul sinciţial respirator şi rinovirusurile care dau forme severe, la sugari de exemplu dau bronşiolite cu insuficienţă respiratorie, deci copiii au nevoie să ajungă la spital, să fie puşi la oxigen, să li se administreze tratament”, a explicat Dr. Zapucioiu, pentru News.ro.

Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirii. Izolarea copiilor bolnavi de restul colectivităţii, evitarea locurilor de joacă extrem de aglomerate şi portul măştii în spaţiile închise.

Alimentaţia care să conţină fructe şi legume proaspete, este foarte importantă şi în cazul copiilor.

„Cred că toţi părinţii le ştiu sfaturile acestea. Să evite contactul cu alţi copii bolnavi. Dacă au copii la grădiniţă, să nu-i trimită bolnavi la creşă, la grădiniţă, cu tuse şi cu nas care curge, pentru că îi vor îmbolnăvi pe toţi ceilalţi din grupa respectivă. E o primă măsură de protecţie. Apoi locurile de joacă. Cele care sunt în interior, în mall-uri, de exemplu, sunt un mare pericol pentru copii, se adună acolo într-un spaţiu foarte limitat, se adună mulţi copii, dacă unul dintre ei este bolnav, strănută pe toboganele respective sau pe bilele care sunt în locurile acelea de joacă, vin alţi copii, oricât ar fi de sănătos şi cu sistem imunitar normal, nu are cum să scape fără să ia o infecţie respiratorie.

Apoi purtatul măştii, cu care ne-am obişnuit în ultimii ani. Este o măsură de prevenţie pentru că atât timp cât s-au purtat măştile în anii aceştia de pandemie au fost infecţii cu covid dar acestea ( n.red răcelile, virozele) dispăruseră aproape pentru că purtarea măştii a fost protectivă pentru aceste virusuri. Să consume ceaiuri, legume, fructe proaspete, vitamine, până la vârsta de 7 ani în sezonul rece au nevoie să primească în fiecare zi vitamina D, C. Cel mai important este să se ferească de a fi în preajma altor persoane bolnave”, a explicat medicul.

Citește și: Câte ore pe noapte este indicat să dormim și ce riscăm atunci când ne privăm organismul de somn

Poluarea, un factor care duce la o evoluţie severă a bolii

Poluara ar fi unul dintre factorii care agravează boala: „Mai este un factor care poate a favorizat în perioada aceasta evoluţia aşa de severă, gradul mare de poluare care a fost în ultimul timp la nivelul Bucureştiului, de exemplu. Urmărind pe site-urile care afişează gradul de poluare s-a văzut că acesta a fost tot timpul foarte ridicat.

În Bucureşti avem poluarea dată de maşini, avem poluare şi în afara Bucureştiului, în zonele rurale unde oamenii se încălzesc cu sobe, fumul poluează atmosfera, ard frunze sau cauciucuri, toate acestea poluează, plus ceaţa care face ca presiunea să fie crescută şi toate aceste particule să stagneze la nivelul atmosferei apropiate de sol, particulele sunt cu dimensiuni foarte mici, de 2, 5 microni sau de 10 microni, ori aceste particule ajung profund în căile aeriene ale copiilor favorizând evoluţiile nefavorabile. Deci avem un cumul de factori, pe lângă poluare avem şi virusurile care circulă acum, mai există şi infecţiile bacteriene în special cu haemophilus şi pneumococ în această perioadă, pentru acestea copiii beneficiază de vaccinare gratuită, în primul an de viaţă, dacă sunt vaccinaţi, dacă nu sunt vaccinaţi atunci sigur că riscul lor de complicaţii este mai mare. Sunt şi copii nevaccinaţi, din păcate.

Aş recomanda părinţilor, dacă scot copiii afară când este ceaţă - de preferat să nu-i scoată, dar dacă nu au încotro, că trebuie să meargă într-un anume loc - să pună copilului şi pe stradă măscuţă ca să limiteze respirarea aerului cu multe particule poluante”, a explicat medicul.

Citește și: Numărul de viroze respiratorii, în cazul copiilor, este în creștere. Care e motivul și ce spun medicii pediatrii îngrijorați

Sanda Toma a murit la vârsta de 88 de ani. O mare actriță a teatrului românesc: "Cu fiecare om care ne părăseşte se... Ce salariu ar avea, de fapt, un controlor cu experiență de la STB și ce valoare au bonurile de masă pe care le primește...
Zodii care se despart pe data de 5 februarie 2023. Nativii care au probleme în dragoste
Astrele spun că sunt trei zodii care se despart pe data de 5 februarie 2023. Acești nativi s-ar...
Horoscopul zilei de 5 februarie 2023. Racii primesc vești importante. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 5 februarie 2023 anunță că nativii din zodia Rac vor avea parte de vești...
Parteneri
Beneficiile consumului de avocado. Este recomandat să îl integrezi în alimentația ta
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x