Antena Căutare

Buna Vestire 2022. Tradiții și obiceiuri de Blagoveștenie. Ce e bine să faci pe 25 martie pentru a avea noroc și sănătate

Buna Vestire este prăzmuită de creștinii ortodocși pe data de 25 martie. Numită și Blagoveștenia, sărbătoarea amintește de momentul în care Arhangherul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că-l va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Buna Vestire sau Blagoveștenia este o sărbătoare plină de tradiții și semnificații.

Colaj cu Fecioara Maria și o bătrână rugându-se Galerie
Pe data de 25 martie creștinii ortodocși prăzmuiesc Buna Vestire, una dintre sărbătorile închinate Maicii Domunului. | Shutterstock

Buna Vestire este o zi mare în calendarul ortodox, fiind prima dintre sărbătorile închinate Fecioarei Maria și prima dezlegare la pește din Postul Paștelui. Potrivit tradiției, în Ziua de Blagoveștenie, oamenii se îmbracă în straie de sărbătoare, merg la Biserică, evită certurile și consumă pește, pentru a le merge bine tot anul.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

Printre obiceiurile care se respectă cel mai frecvent cu ocazia acestei sărbători se numără consumul de pește, pentru că se spune că acest obicei ne va face să fim sănătoşi şi sprinteni ca peştele. Iată ce tradiții și obiceiuri există în popor cu ocazia acestei sărbători!

Citește și: Ce fac tinerele fete de Buna Vestire ca să își găsească un iubit

Ziua cucului. Ce prevestește cântecul cucului de Buna Vestire

Buna Vestire sau Blagoveștenia este numită în calendarul popular și Ziua Cucului, iar cântecul acestuiaare o semnificație. În tradiția populară se spune că dacă cineva aude pentru prima dată cântecul cucului în timp ce este flămând și prost îmbrăcat e semn rău. Așadar, de Buna Vestire, oamenii obișnuiesc să se îmbrace în straie de sărbătoare, să mănânce bine și să umble cu bani în buzunar.

Conform tradiției, este semn bun dacă arunci un bănuț către cucul care îți cântă drept în față. Se spune că dacă auzi primul cântec al cucului din spate sau din stânga, este semn rău. Potrivit tradiției populare, oamenii în vârstă îl pot întreba pe cuc câți ani mai au de trait, iar fiecare cântec „cu-cu” reprezintă echivalare aunui an. Dacă Cucul cântă în spatele unei persoane, este semn rău: Cucule, Puiucule! /Câţi ani îmi vei dărui /Până ce eu voi muri?. „Cucu-n spate mi-a cântat şi moartea m-a săgetat!”.

De asemenea, și tinerii îi pun o întrebare cucului în această zi: „Cucule/ Voinicule!/ Câţi ani îmi vei da / Până m-oi însura (sau mărita). Tăcerea cucului prevestește o nuntă chiar în acel an.

Este bine să mâncăm pește de Buna Vestire

De Buna Vestire Biserica acordă dezlegare la pește în Postul Mare. Creștinii consumă acest aliment, cu speranța că vor fi sănătoşi şi sprinteni ca peştele.

În ceea ce privește starea vremii, se spune că așa cum este de Buna Vestire, așa va fi și de Paște.

Citește și: Rugaciunea care se rostește astazi, de Buna Vestire! Toți creștinii trebuie s-o știe, mare putere are!

Certurile în ziua de 25 martie trebuie evitate, pentru că aduc necazuri tot anul

În această zi nu este bine sub nicio formă să ne certăm și nici să facem munci în gospodărie. Se spune că persoanele care se ceartă în această zi vor avea numai necazuri tot anul.

Gospodăria se afumă pentru alungarea blestemelor de Buna Vestire

O altă tradiție spune că este bine ca gospodăria să fie afumată în această zi, pentru a fi alungate blestemele și necazurile.

Casa se tămâiază de Buna Vestire

În unele zone din Transilvania se tămâiază casa în această zi pentru a alunga paguba, energiile negative şi bolile.

Nu se pun ouă sub cloșcă de Buna Vestire

Gospodarii nu pun ouă sub cloșcă în această zi, pentru că se spune că puii nu vor fi sănătoși.

Citește și: Buna Vestire. Ce să faci azi ca să ai noroc de dragoste și bani

Creștinii pun apă, pâine și sare la pragul casei, pentru îngeri, de Buna Vestire

O altă tradiție a zilei de Blagoveștenie spune că femeile trebuie să pună în fața ușii apă, pâine și sare pentru îngeri.

Ora de vară 2022. Când se trece la ora de vară. Se spune că este cea mai scurtă zi din an... Rezultate extrageri Loto 24 martie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și N...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x