Antena Căutare

Calendar ortodox 2019. Cum a fost declarat anul 2019 în Patriarhia Română

Calendar ortodox 2019. Cum a fost declarat anul 2019 în Patriarhia Română

Calendar ortodox 2019. Cum a fost declarat anul 2019 în Patriarhia Română Galerie
Calendar bisericesc | facebook.com

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2019 drept Anul omagial al satului românesc și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu. Satul românesc este păstrător fidel al tradițiilor bisericești și culturii naționale. De-a lungul timpului, acesta a fost spațiul în care s-au dezvoltat valorile culturale, morale și spirituale ale neamului românesc.

Anul 2019 este închinat Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și traducătorilor de cărți bisericești. Astfel se evocă personalitățile-reper ale culturii teologice românești, care, prin ostenelile lor cărturărești, au contribuit la luminarea credincioșilor și la trezirea conștiinței românești.

În 2019, îl comemorăm pe vrednicul de pomenire Nicodim Munteanu, al doilea Patriarh al Bisericii noastre. El s-a născut în satul Pipirig, județul Neamț, în 1864. Nicodim a absolvit cursurile Seminarului Veniamin din Iași în anul 1890. Acesta și-a desăvârșit studiile teologice la Academia din Kiev, datorită bunăvoinței Sfântului Mitropolit Iosif Naniescu, binefăcătorul său.

Nicodim a primit tunderea în monahism la Mănăstirea Neamț în 1894. În 1909 a fost hirotonit arhiereu vicar al Mitropoliei Moldovei. Trei ani mai târziu, pe 18 februarie, el a fost ales episcop de Huși, unde a păstorit până la 31 decembrie 1923, când s-a retras din scaun.

În prezent, satul românesc traversează o criză gravă fiind prins la mijloc, între idealizarea nostalgică și abandonare practică, între supraviețuirea precară și identitate tradițională. Tinerii părăsesc locurile natale în timp ce solidaritatea dintre oameni se pierde. Sătenii ajung să se înstrăineze de propriul pământ și de propria lor identitate. Tradițiile populare, mai ales cele cu o conotație spirituală, cad în uitare.

De aceea, Biserica Ortodoxă Română dorește să susțină dezvoltarea satului la nivel cultural, social și bisericesc. La nivelul Patriarhiei Române, în zona rurală, sunt multe biserici în construcție sau în curs de restaurare. Este nevoie de case parohiale pentru ca preoții să locuiască în sat, dar și de cantine parohiale pentru a-i ajuta pe oamenii aflați în nevoie, ce trebuie ajutați măcar cu o masă caldă.

Sursă foto: Bucovina, te iubesc - facebook.com, a1.ro

Veste bombă pentru bucureșteni! Prețul călătoriei cu metroul va crește! Când se vor scumpi cartelele... O altă maternitate, închisă de urgență în Capitală! S-au început deja procedurile de igienizare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x