Antena Căutare

Când va fi anunțat programul funeraliilor Regelui Mihai și zilele în care va fi doliu naţional

Guvernul se reuneşte, miercuri, în şedinţă, fiind aşteptată adoptarea unei hotărâri privind instituirea unor zile de doliu naţional pentru Regele Mihai, care a murit cu o zi în urmă, la reşedinţa sa din Elveţia. Tot miercuri, Casa Regală ar urma să anunţe programul funeraliilor naţionale.

Guvernul se reuneşte, miercuri, în şedinţă, fiind aşteptată adoptarea unei hotărâri privind instituirea unor zile de doliu naţional pentru Regele Mihai, care a murit cu o zi în urmă, la reşedinţa sa din Elveţia. Tot miercuri, Casa Regală ar urma să anunţe programul funeraliilor naţionale.

Şedinţa Guvernului este programată de la ora 14.00, fiind aşteptată aprobarea unei hotărâri privind instituirea unor zile de doliu naţional.

De altfel, marţi seară la Palatul Victoria a avut loc o întâlnire tehnică între reprezentanţii Guvernului şi cei ai Casei Regale, pentru stabilirea detaliilor şi calendarului funeraliilor naţionale pentru Regele Mihai. Din partea Guvernului, la întâlnire au luat parte reprezentanţi ai ministerelor Afacerilor Externe, Afacerilor Interne, Apărării, Finanţrlor şi ai Secretaratului General al Guvernului.

Conform unor surse oficiale, ar urma să fie instituite trei zile de doliu naţional, în 14, 15 şi 16 decembrie.

Marţi, după anunţul privind decesul Regelui Mihai, preşedintele Klaus Iohannis a spus că "România va organiza toate ceremoniile funerare aşa cum se cuvine". "Cu siguranţă, vom avea şi zile de doliu naţional", a precizat preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că, prin tot ceea ce a făcut, Regele Mihai şi-a pus întreaga viaţă în slujba naţiunii române şi a servit cu abnegaţie, demnitate şi responsabilitate ţara în care s-a născut.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Actul normativ mai stabileşte că, în zilele de doliu naţional, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României şi drapelul Uniunii Europene.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

Tot miercuri, Casa Regală ar urma să anunţe programul funeraliilor.

Totodată, începând de miercuri, vor fi deschise cărţi de condoleanţe la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta şi vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile. Toţi cei care vor să depună flori, jerbe sau coroane o pot face începând de miercuri la intrarea principală a Palatului Regal din Calea Victoriei.

România, in doliu! A murit ultimul rege! Mircea Diaconu: ”Destinul Majestății Sale este un adevărat roman”... Cine face asta în ziua de Sf. Nicolae va avea NOROC de bani tot anul viitor!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x