Antena Căutare

Când vom avea zăpadă iarna aceasta? Meteorologii au reînnoit prognoza METEO de Sărbători!

Valorile medii lunare de temperatură se vor situa, în general, în apropierea normalului climatologic în cea mai mare parte a țării, în următoarele trei luni, iar cantitățile de precipitații vor avea o tendință de excedent în anumite regiuni ale țării, reiese din prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul noiembrie 2015 - ianuarie 2016, publicată, vineri, de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

Valorile medii lunare de temperatură se vor situa, în general, în apropierea normalului climatologic în cea mai mare parte a țării, în următoarele trei luni, iar cantitățile de precipitații vor avea o tendință de excedent în anumite regiuni ale țării, reiese din prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul noiembrie 2015 - ianuarie 2016, publicată, vineri, de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

În noiembrie, temperaturile medii lunare vor fi apropiate de mediile climatologice ale perioadei, stabilite la 3,8 grade Celsius. Excepție va face sud-estul țării, unde valorile termice se pot situa peste aceste norme. Astfel, pentru Transilvania și Moldova sunt prognozate valori medii cuprinse între zero și 5 grade Celsius, în timp ce în zona Olteniei ecartul va fi între două și 6 grade Celsius, iar în Banat și Dobrogea temperatura medie poate atinge și valori de 7-8 grade Celsius.

Cantitățile lunare de precipitații se vor situa, în general, peste mediile climatologice în cea mai mare parte a zonelor, iar local în sudul și vestul țării acestea pot fi apropiate de cele normale. Media multianuală lunară a precipitațiilor, pentru luna noiembrie, este de 41,5 l/mp, luându-se în considerare intervalul de referință 1981-2010. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Oltenia (până la 81 l/mp), Maramureș (77 l/mp) și Crișana (63 l/mp).

În prima lună de iarnă, valorile termice se vor situa, în general, în apropierea mediilor multianuale (de minus 0,8 grade Celsius), iar în sud-estul și local în sudul și vestul țării vor fi posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decât normalul lunii decembrie. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei și Moldovei, între—5 și zero grade Celsius, iar cele mai ridicate în Dobrogea, între zero și 3 grade Celsius.

În privința precipitațiilor, prognoza ANM relevă că acestea se vor situa, în decembrie, în limitele climatologice în majoritatea zonelor, local în centrul țării fiind posibile valori peste medii, iar în sud sub norme. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Maramureș (92 l/mp), Oltenia (87 l/mp), Banat și Crișana (câte 70 l/mp).

În ianuarie 2016, estimările meteorologilor arată că temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor, cu excepția sud-estului și local sudului și vestului țării unde valorile de temperatură pot fi peste norme. Media multianuală a lunii ianuarie, stabilită luându-se în calcul perioada 1981-2010, se situează la minus 2,1 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între—7 și un grad Celsius în Transilvania, între—6 și—1 grad Celsius în Moldova, respectiv între—2 și plus un grad Celsius, în Crișana, și între—1 grad și plus două grade în Dobrogea.

Pe de altă parte, cantitățile lunare de precipitații vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul și sudul țării, iar în restul zonelor vor avea o tendință de excedent.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Sursa: Agerpres

Sezonul rece bate la uşă! A fost înregistrată cea mai scăzută temperatură din această toamnă... Începând de luni intră în vigoare numărul de urgență 113, care se adresează persoanelor cu dizabilități de auz sau vorbi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x