Antena Căutare

Cardul de energie. Tot ce trebuie să știi despre el. Lista beneficiarilor a fost actualizată: câți români nu au primit card

Cardurile de energie au fost distribuite pentru o parte dintre români, urmând ca o altă tanșă de carduri de energie să fie distribuite până luni.

colaj foto card de energie Galerie
Cardurile de energie au fost distribuite pentru o parte dintre români, urmând ca o altă tanșă de carduri de energie să fie distribuite până luni. | Hepta

Cardurile de energie sunt rezultatul unui proiect legislativ menit să ajute persoanele vulnerabile să plătească facturile la încălzire, indiferent că este vorba despre încălzire cu gaz sau lemne.

Ajutorul pentru plata facturilor la energie are forma unui card emis pe suport de hârtie. Cu acest card se pot plăti facturile la energie, în întregime sau parțial. Acest ajutor se acordă în două tranșe a câte 700 de lei fiecare și se pot plăti servicii de electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat, butelie, lemn, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Citește și: Cine poate beneficia de cardul de energie în valoare de 1400 de lei. Se va acorda în două tranșe

Prin intermediul acestui card se pot plăti facturi curente sau restante, însă doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului cardului de energie. Cu același card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori menționați mai sus, până când se epuizează suma alocată, însă nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc pe durata programului de sprijin, arată Digi 24.

Lista beneficiarilor cardurilor de energie a fost actualizată. Cât români nu au primit cardul de energie

Lista cu beneficiarii cardurilor de energie a fost anunțată joi, 2 martie și totodată s-au argumentat și motivele pentru care unele persoane nu au primit cardurile de energie.

Pe site-ul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene se arată că, până la această dată au fost acordate aproximativ 1,7 milioane de gospodării au primit deja cardul de energie.

590.087 de gospodării nu s-au încadrat în plafonul impus și nu vor putea primi card de energie. Au fost,de asemenea, și cazuri în care nu s-a putut stabili cu exactitate numărul de persoane care locuiesc la o adresă. Un număr de 520 de posibili beneficiari înregistrau venituri de peste zece mii de euro și au fost tăiați de pe listă.

Poșta a strâns 458.323 astfel de declarații, iar în urma verificării lor s-au descoperit 350.738 noi locuri de consum eligibile, pentru care se vor distribui cardurile în următoarele zile, se mai arată în comunicatul de presă emis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Pentru situaţiile în care nu s-a putut stabili câţi oameni stau la aceeaşi locuinţă, Poşta Română a demarat un proces naţional de colectare a unor declaraţii pe propria răspundere, în care potenţialii beneficiari au prezentat situaţia clară a locului de consum. Poşta a strâns 458.323 astfel de declaraţii, iar în urma verificării lor s-au descoperit 350.738 noi locuri de consum eligibile, pentru care se vor distribui cardurile în următoarele zile. Alte aproximativ 1,7 milioane de gospodării au primit deja cardul de energie”, se arată în comunicatul MIPE.

Ce trebuie să faci dacă o persoană nu mai locuiește la adresă

Autoritățile recomandă ca, în cazul în care sunt luate în calcul și veniturile unei persoane care nu mai locuiește la acea adresă să se ia măsuri de ordin juridic. Mai exact, se poate solicita o anchetă socială la primărie, prin care să se arate câte persoane locuiesc într-o casă. Rezultatul se transmite la Poștă, iar ulterior se actualizează lista.

Cum poți utiliza cardul de energie

Beneficiarii cardurilor de energie pot utiliza ajutorul venit de la Guvern în următoarele moduri

  • Direct la poștaș. Luna aceasta, cel puțin 9.000 de poștași vor avea în posesie cititoare optice pentru ca beneficiarii să poată efectua plata direct de la domiciliu;
  • La orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;
  • Online. Ghidul pentru plata online poate fi consultat chiar aici

Banii de pe cardul de energie nu se pot retrage, cardul nu poate fi vândut sau donat. Orice încercare de a vinde cardu va fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 42.000 și 60.000 lei. De asemenea, aceeași amendă se aplică și dacă se încearcă plata altor servicii decât cele menționate.

Noi reguli de parcare de la 1 Martie în București. Tot ce trebuie să știi despre locurile de parcare, tarife și cum poți... Rezultate Loto 5 martie 2023. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x