Antena Căutare

Care sunt categoriile ce vor face a patra doză de vaccin, la șase luni de la schema completă cu trei doze anti-Covid

Președintele Comitetului Naţional de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat care este categoria de persoane căreia i se va administra a patra doză de vaccin, la șase luni după ce i s-a administrat schema cu trei doze.

Persoană în timpul vaccinării anti-Covid
Persoanele cu răspuns imun scăzut vor face primele trei doze, urmând ca după cel puțin 6 luni să facă și a patra doză de vaccin anti-Covid. | Getty

Astfel, persoanele cu răspuns imun scăzut vor face primele trei doze, urmând ca după cel puțin 6 luni să facă și a patra doză de vaccin anti-Covid.

A patra doză de vaccin anti-Covid-19, pusă la dispoziție atât de compania BioNTech Pfizer, cât şi de compania Moderna

Aceste persoane sunt denumite "imunodeprimate" și li se recomandă o doză în plus de vaccin ce va cuprinde atât vaccinul de la compania BioNTech Pfizer, cât şi vaccinul de la compania Moderna.

„Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat cele două recomandări pentru administrarea de o doză suplimentară de vaccin în cadrul primei scheme pentru persoanele imunodeprimate, care va cuprinde atât vaccinul de la compania BioNTech Pfizer, cât şi vaccinul de la compania Moderna, ceea ce înseamnă că vom avea o schemă de trei iniţial plus la un moment dat un rapel la minim şase luni de la schema iniţială”, a spus preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Aeesta a mai spus că persoanele cu un răspuns imun normal vor avea schema cu două doze plus booster.

Citește și: Nou tip de înșelăciune pe bază de certificate verzi de vaccinare anti-COVID false. Ce avertisment au lansat polițiștii

„Persoanele care au un răspuns imun normal vor avea schema de două doze la prima vaccinare şi un rapel la după minim şase luni, aşa cum se recomandă în momentul de faţă acea doză booster care a fost demarată din data de 28 septembrie”, a spus medicul într-o conferință de presă, potrivit Digi24.

Acesta a mai precizat că doza a treia din prima schemă de vaccinare se administrează la 28 de zile, atât pentru vaccinul BioNTech Pfizer, cât şi pentru vaccinul Moderna.

Citește și: Model de declarație pe propria răspundere pentru nevaccinați. Cum arată și când trebuie folosit documentul

„Avem deja o centralizare a categoriilor de pacienţi care pot beneficia de trei doze de vaccin încă de la prima schemă”, a spus el.

Astfel, este vorba despre pacienții oncologici, pacienții post transplant, persoanele diagnosticate cu HIV și persoanele vârstnice, conform recomandării Agenției Europene a Medicamentelor.

Persoanele „vor primi recomandare de la medicul specialist, fie medicul care supraveghează starea post transplant a unui pacient, fie medicul care supraveghează o anumită afecţiune oncologică. Pacienţii se vor prezenta la centrele de vaccinare cu această recomandare şi vor primi o schemă de vaccinare cu trei doze”, a explicat Gheorghiţă.

Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vaccinat cu AstraZeneca și au decis amânarea rapelului mai mult de 3 luni

Pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de AstraZeneca şi care au decis amânarea rapelului mai mult de 3 luni se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN Mesager. Ce a transmis Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

CNCAV a transmis noi precizări cu privire la persoanele care s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca şi au refuzat rapelul.

Specialiştii au decis că se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN Mesager.

Citește și: Cum se manifestă simptomul "degetele Covid-19" și de ce unele persoane pozitive la coronavirus fac această afecțiune

Se permite vaccinarea cu un alt tip, la rapel, pe bază de ARN Mesager

CNCAV a precizat că nu este nevoie de recomandare medicală specială. ”Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o nouă instrucţiune care vine în completarea celei emise la data de 13 august 2021 privind vaccinarea în situaţii speciale.

Conform prevederilor regăsite în document, se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN Mesager, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/ AstraZeneca şi care au decis amânarea rapelului mai mult de 3 luni”, a transmis, joi, CNCAV, potrivit news.ro.

Totodată, pentru persoanele vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca, care se află în primele 3 luni de la administrarea acesteia, decizia de schimbare a tipului de vaccin, la doza 2, se va stabili în urma unei recomandări medicale, conform contraindicaţiilor şi precauţiilor din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP).

Dawson McMahon, un copil de 7 ani, pescuia când un aligator apărut de nicăieri i-a smuls captura și i-a tras undița în a... Rezultate Loto 7 octombrie 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x