Antena Căutare

Cât costă 1 kg de șorici acum și cât a ajuns să coste 1kg de slănină de porc. Prețurile la care românii se uită dublu

Șoriciul și slănina de porc sunt cele mai căutate alimente în această perioadă, pe lângă gustoasa carne de porc. Însă cumpărăturile românilor în ceea ce privește carnea și produsele de la porc sunt cumpărate cel mai adesea din piață, nu din supermarket, pentru a se putea bucura de gustul bun de țară al porcului crescut natural. 

colaj foto cu sorici de porc si slanina de porc alb portocalie Galerie
Șoriciul și slănina de porc sunt cele mai căutate alimente în această perioadă, pe lângă gustoasa carne de porc. | shutterstock

La rafturile supermarketurilor, prețurile par a fi acceptabile, însă fermierii nu se încurcă la preț dat fiind modul de creștere al porcului, dar și costurile care s-au mărit din cauza prețurilor crescute pe toate segmentele în România. Costuri mai mari pentru producători sau crescători înseamnă prețuri mai mari la vânzare.

În plin sezon, se aplică aceeași regulă și pentru carnea de porc, așa cum în perioada sărbătorilor pascale mielul ajunge să aibă prețuri uluitoare! Delicatesele de la porc sunt șoriciul și slănina, care dacă altă dată puteau fi cumpărate la prețuri ce nu puneau presiune pe buzunar, în prezent românii se uită de două ori!

Citește și: Cotlete de porc la tigaie, cu lămâie și condimente

Cât a ajuns să coste un kilogram de șorici și un kilogram de slănină de la un porc de țară

Românii au dat iama în piețe sau discută deja cu rudele sau cunoștințele de la țară pentru a le asigura carne, șorici și slănină de la porc pentru Crăciun. Prețurile din piețe sunt mari, dar calitatea este garantată, spun fermierii.

Citește și: Alimente specifice sărbătorilor pe care e recomandat să le eviți dacă ai glicemia ridicată. Ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor în nutriție

Un kg de șorici a ajuns să coste de la 90 la 100 de lei, echivalent a 3kg de cotlet de porc. Pe OLX prețurile sunt variate. Oamenii vând kilogramul de șorici de la 38 de lei, până la 130 de lei pentru șorici “extra fraged”.

Citește și: Ce trebuie să știi despre congelatul cărnii de porc. Cât rezistă și cum o depozitezi în siguranță

În piețe prețurile variază, iar românii ca să iasă avantajos preferă să cumpere un porc întreg, proaspăt tăiat. La supermarket, prețul slăninii tranșate costă cel puțin 16 lei/kg, în timp ce prețul pe kg al unui porc în viu este mult mai mic: „Vreau să cumpăr un porc întreg! Am vorbit deja cu un mic fermier care crește vreo 20 de porci pe bătătură. Mi l-am și ales! Am vorbit cu el și mi-a zis că îl vinde cu 15 lei/kg un porc în viu”. Într-un reportaj pentru Adevărul, unul dintre cumpărători a povestit că a ales deja un porc întreg, de 200 de kilograme, pentru care plătește 3000 de lei.

Citește și: Preparate sănătoase cu ouă hrănitoare și gustoase. Rețete simple pe care să le încerci acasă

Slănina a ajuns și ea o delicatesă! Un kilogram, în ofertele de pe OLX, ajunge la 100 de lei, atât cea de porc, cât și de mistreț! Prețurile sunt, desigur, variabile. 1 kg e slănina de porc pornește de la 20 de lei și poate fi găsită chiar și condimentată la 35 de lei, prețurile crescând treptat.

Citește și: Cât a ajuns să coste brânza. E mai scumpă decât carnea de porc în magazine

Vezi știrile zilei pe observatornews.ro

(P) Angajatorii se pregătesc pentru transparentizarea pieței salariilor: peste 10.000 de joburi cu salariul afișat, pe e... Reguli noi în spitale pentru vizitatori! Dacă până acum abia îți puteai vizita bolnavul, de acum timpul este limitat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x