După ce Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale pe 18 mai 2025, susținătorii lui George Simion, candidatul AUR la prezidențiale, au fost foarte revoltați.
Cei care sunt susținătorii lui George Simion, contra-candidatul lui Nicușor Dan, nu au fost deloc mulțumiți de rezultatul alegerilor prezidențiale de pe 18 mai. Mai mult decât atât, dezamăgirea lor a fost atât de mare încât l-a făcut și pe George Simion să vrea să conteste rezultatul alegerilor.
Românii care și-au tăiat buletinele și pașapoartele riscă amenzi usturătoare
După ce a făcut cerere de verificare a voturilor la CCR, susținătorii lui George Simion mai aveau o speranță că această comisie va invalida și anula turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025.
Se pare însă că astăzi a venit decizia finală a CCR care validează turul 2 al alegerilor prezidențiale în România și îl felicită pe Nicușor Dan în poziția de președinte al țării.
Din cauza dezamăgirii pe care au simțit-o, mulți români care îl susțin pe contra-candidatul lui Nicușor Dan au ales să spargă televizoarele și să își taie buletinele și pașapoartele.
Faptul că s-au revoltat și au postat pe rețelele de socializare video-uri în care își taie pașapoartele și buletinele poate fi pedepsit prin lege. Video-urile cu români care își taie actele de identitate au devenit virale pe TikTok și Instagram, arătând că ei sunt foarte frustrați de rezultatele alegerilor, fiind complet nemulțumiți de victoria lui Nicușor Dan.
Ne amintim că în decembrie 2024, mulți români din diaspora au recurs la aceleași gesturi disperate, când și-au tăiat buletinele și pașapoartele, pentru că erau nemulțumiți de faptul că CCR a anulat al doilea tur al alegerilor prezidențiale de atunci, când Elena Lasconi și Călin Georgescu erau cei care au ajuns în finală.
Potrivit legii, când un cetățean român își distruge actul de identitate, aceasta este considerată contravenție și este pedepsită cu o amendă. Dacă trec 15 zile și cetățeanul nu și-a refăcut actul de identitate, el riscă o amendă care poate ajunge la 1.000 lei.
În legătură cu pașapoartele electronice sau cele simple temporare, o deteriorare a paginilor lor duce automat la anularea acestor acte.
Potrivit legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cei care își distrug pașaportul în mod repetat în decurs de 3 ani pot primi o amendă între 100 și 150 lei.
Reprezentanții MAI au atras atenția cetățenilor că distrugerea actelor de identitate constituie o încălcare a legii.
„Aceştia pot să obţină documente de identitate prin intermediul consulatelor, dar procedura aceasta durează ceva mai mult, de obicei. Reamintesc că procesarea tuturor documentelor de identitate se face la nivelul Ministerului de Interne, în România, de la evidenţa populaţiei„, spune Radu Filip, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.
Citește și: Ilinca Simion, prima reacție după ce soțul ei a pierdut alegerile. Ce mesaj cu subînțeles a publicat
Rezultate Loto azi, 22 mai 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Bucureștenii se vor bucura din nou de Grădina cu Filme. Când se redeschide cinematograful în aer liber din centrul capit...