Să devii liderul Bisericii Catolice nu este deloc treabă ușoară. Este una dintre cele mai vechi și mai influente funcții din lume. Peste 1,3 miliarde de oameni sunt catolici, Papa fiindu-le cârmuitor.
Citește și: Cu cine vorbea Papa Francisc în fiecare zi de mai bine de un an: „Nu este uşor să trăieşti aici”
Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a deveni Papă. Liderul Bisericii Catolice trebuie să respecte anumite reguli
Papa Francisc s-a stins din viață în a doua zi de Paște, iar acum cardinalii pregătesc o întrunire pentru a desemna un nou lider al Bisericii Catolice.
Potrivit unei surse, în Codul de Drept Canonic este specificată o singură regulă pentru a fi ales Papă, și anume să fie un bărbat catolic botezat. Însă există și reguli nescrise în accederea la funcția de Suveran Pontif, episcop al Romei, succesor al Sfântului Petru și lider spiritual global al catolicismului.
Tradiția internă a Vaticanului și istorica Bisericii Catolice impun câteva reguli neoficiale, însă respctate cu sfințenie în alegerea unui nou Papă.
- Să fii cardinal: ultimul papă care nu era cardinal a fost Urban al VI-lea, în 1378. Alegerea lui a provocat Marea Schismă a Occidentului. De atunci, toți papii au fost membri ai Colegiului Cardinalilor.
- Să fii episcop: în mod practic, Papa trebuie să fie deja episcop sau să poată fi consacrat imediat. Canonul 378 §1 cere „credință puternică” și „reputație impecabilă” pentru episcopi, ceea ce restrânge foarte mult opțiunile.
- Să ai o vârstă „potrivită”: deși nu este impusă o limită, cardinalii tind să aleagă un Papă între 60 și 70 de ani. Echilibrul între experiență și sănătate este esențial.
Citește și: Secretele îmbălsămării Papei Francisc. Cum va fi expus trupul său timp de 3 zile fără semne de descompunere
Însă acestea nu sunt singurele condiții. Cardinalii țin cont și de sănătatea, fizică și mentală, și de disponibilitatea candidaților. Eforturile constante depuse de Papă, precum călătoriile internaționale, slujbe lungi, decizii dificile, dar și expunere publică permanentă, îi fac pe cardinali să caute oameni cu adevărat puternici.
Alegerea se face în conclav, iar candidatul trebuie doar să accepte. Procesul este unul dintre cele mai bine păstrate secrete. Se știe că doar cardinalii sub 80 au drept de vot și că ar fi aproximativ 120. Pentru alegerea Papei este nevoie de o majoritate de două treimi. În lipsa unui rezultat după mai multe tururi, se recurge la majoritatea simplă.
Citește și: Care este cauza morții Papei Francisc. Certificatul de deces a fost făcut public
Rezultatul votului este anunțat printr-un semnal vizual de mare impact: un fum alb. Dacă fumul este negru înseamnă că nu s-a ajuns la un consens.
După alegere, noul Suveran Pontif își alege un nume, inspirat de predecesorii săi sau din numele unor sfinți. După care este anunțat public, folosind o sintagmă specifică: „Habemus Papam!”
Deși există legenda cu Papa Ioana, se consideră pentru moment că doar bărbații celibatari pot deveni lideri ai Bisericii Catolice. Pe viitor însă lucrurile se pot schimba. Papa Francisc militând pentru drepturile femeilor în cadrul Bisericii Catolice pe durata șederii sale la Vatican.
De asemenea, Sfântul Petru, primul Papă, era căsătorit. Astfel că, unele condiții impuse sunt sub semnul schimbării.
Cardinalii țin seama de toate aceste reguli când propun candidații pentru funcția de Suveran Pontif. Cu toate acestea, au în minte și anumite calități fundamentale, precum ortodoxia doctrinară - Papa trebuind să fie fidel și loial dogmei catolice, protejând unitatea credinței. Pe lângă acestea, Papa trebuie să dețină abilități diplomatice, fiind nu doar un lider spiritual, ci și de stat, cu o puterncă influență geopolitică.
Totodată, experiența pastorală este crucială, demonstrând astfel că înțelege practicile și nevoile credincioșilor și că își poate susține sarcinile de zi cu zi din cadrul bisericii.
Și, bineînțeles, Papa trebuie să dispună de cunoștințe teologice solide, dar și de cunoașterea mai multor limbi (italiana, latina, engleza, franceza sau spaniola), facilitând astfel comunicarea internațională cu enoriașii săi.
Zi de doliu național pentru Papa Francisc în România. Ce presupune acestă măsură... Cele mai noi informații! Când intră banii în luna mai 2025 pentru alocații, indemnizații, pensii și alte drepturi social...