Ce funcții are noul card de identitate și când ar putea să se emită buletinele electronice și în București

Noul card electronic de identitate, care va înlocui treptat actuala carte de identitate, este în teste la Cluj-Napoca pentru următoarele șase luni, iar ulterior toate serviciile de evidență a populației vor utea emite noile buletine.

Vechile buletine vor fi înlocuite treptat cu noile carduri de identitate electronice

shutterstock

Noua carte de identitate va avea mărimea unui card bancar și va ține loc și de card de sănătate – adică va avea o cheie criptografică cu ajutorul căruia ne putem loga în sistemul de sănătate. Lucru cel mai important, cărțile de identitate deja emise vor fi valabile până la expirare, nu va fi obligatoriu ca ele să fie modificate.

„Cărțile de identitate sunt mai mici. Formatul este ID 1, formatul permisului de conducere, al cardului bancar. Sunt dotate cu un suport de stocare electronic în interiorul căruia găsim niște informații referitoare la titular și un certificat digital cu semnătură electronică avansată.

Ne propunem ca pe acest card să poată fi introduse un număr limitat de informații. El va avea acest certificat digital, orice titular va avea posibilitatea să-și înscrie un alt certificat digital pentru semnătură electronică calificată. În acest sens, cartea electronică de identitate este pregătită să poată răspunde unei asemenea necesități.

Nu este necesar să introducem aceste informații pe card, ci cardul trebuie să reprezinte cheia de acces la sistemele informatice în care sunt conținute diverse informații, astfel încât fiecare cetățean să aibă posibilitatea să se autentifice în aceste sisteme informatice ale administrației publice și nu numai, să poată solicita prestarea unor servicii, să-și poată asuma și să poată semna anumite cereri, declarații pe care le formulează”, a spus Cătălin Giulescu, chestor, Direcția pentru Evidența Persoanelor, la Digi24.

Ce funcții are buletinul electronic

Noul card de identitate eletornic înlocuiește de la momentul emiterii cardul național de sănătate. Din acel moment nu va mai fi nevoie să avem card național de sănătate, buletinul va fi deajuns.

Citește și: De ce vom avea "gen" în loc de "sex" pe noile buletine electronice. Care este diferența dintre ele și ce ne explică MAI

“Actuala carte de identitate înlocuiește de la momentul emiterii cardul național de sănătate, care devine inutil.

În ceea ce privește permisul de conducere nu pot să am astfel de aprecieri, dar vă spuneam că lucrăm deja la identitatea electronică și identitatea mobilă. Este foarte posibil ca până la finalul anului viitor să avem niște evoluții în acest sens.

Un alt proiect major pe care îl avem este sistemul informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă, cu termen 1 iulie anul viitor, astfel încât de la acel moment nu vom mai avea nevoie în fața autorităților publice de acele certificate de stare civilă. Ele vor putea fi emise digital”, a spus Cătălin Giulescu, chestor, Direcția pentru Evidența Persoanelor, la Digi24.

Buletinele electronice, destinate persoanelor peste 18 ani, pentru grupa de vârstă 14-18 ani, dar și pentru 0-14 ani

Cărți electronice de identitate sunt destinate persoanelor peste 18 ani, inișial, însă vor exista cât de curând și pentru grupa de vârstă 14-18 ani. Noutatea este că inclusiv copiii de la 0 la 14 vor avea carte de identitate electonică.

Citește și
Prima reacție a lui Florin Salam după ce s-a spus că are probleme grave de sănătate. Manelistul a publicat un filmuleț
Prima reacție a lui Florin Salam după ce s-a spus că are probleme grave de sănătate. Manelistul a publicat un filmuleț
Kamara în două ipostaze diferite, alături de fiul său și fosta soție
Leon, fiul lui Kamara, a fost operat pentru a șaptea oară. Ce a dezvăluit artistul despre starea de sănătate a băiețelului
Leon, fiul lui Kamara, a fost operat pentru a șaptea oară. Ce a dezvăluit artistul despre starea de sănătate a băiețelului
Liviu Vârciu și Anda Călin
Liviu Vârciu, prima apariție la televizor alături de fiul său. De ce l-a ținut artistul ascuns de luminile reflectoarelor
Liviu Vârciu, prima apariție la televizor alături de fiul său. De ce l-a ținut artistul ascuns de luminile reflectoarelor
Mai multe articole

Citește și: Ce funcții are noul card de identitate și când ar putea să se emită buletinele electronice și în București

“Vom începe cu emiterea acestei prime serii de cărți electronice de identitate destinate persoanelor peste 18 ani. Probabil peste două luni ne vom adresa și pentru grupa de vârstă 14-18 ani și peste alte două luni grupei de vârstă 0-14 ani.

Ulterior vom pune în circulație și cartea de identitate simplă. Este vorba de același format, dar fără suportul electronic de stocare. Acest ultim document este prevăzut de legislația internă și este o opțiune pentrui persoanele care nu-și doresc o carte electronică de identitate. Acea carte simplă de identitate va putea fi folosită doar pentru dovedirea identității, nu pentru servicii de e-guvernare”.

Când vor putea fi introduse și la București noile cărți de identitate

Cătălin Giulescu, chestor, Direcția pentru Evidența Persoanelor a spus că există posibilitatea ca anul viitor să înceapă proiectul și în Capitala României.

“În opinia mea, probabil peste 12 luni, datorită faptului că trebuie să testăm toate scenariile de utilizare ale cardului, modalitatea în care răspundem solicitărilor cetățenilor, urmând ca după 6 luni de testare tehnică să stabilim modalitatea în care vom generaliza la nivelul întregii țări.

Dar ne dorim ca până în decembrie 2022 să generalizăm emiterea la nivelul întregii țări”.

Cine va putea beneficia de noul card de identitate electonic

Nu oricine va avea acces pentru moment la buletinul electronic. Cătălin Giulescu a spus că prioritari vor fi acei oameni care au documentele expirate, însă există și o excepți. Legislația aflată în vigoare prevede posibilitatea titularilor de a cere oricând preschimbarea vechiului document de identitate.

“Prioritate vor avea cei care au documentele expirate, dar actuala legislație prevede posibilitatea titularilor de a cere oricând preschimbarea vechiului document de identitate, potrivit ultimului standard”.

Parteneri
Zodii ghinioniste în ziua de 19 septembrie 2021. 3 nativi care se vor confrunta cu probleme
Nativii vor fi puși la încercare pe parcursul zilei. Se anunță o perioadă dificilă pentru trei zodii ghinioniste în ziua de 19 septembrie 2021. Ele trebuie să învețe să-și depășească temerile pentru a putea trece cu bine peste problemele care par fără rezolvare. Ziua de 19 septembrie începe cu Venus în zodia Scorpionului care formează o conjuncție nefavorabilă cu Saturn în Vărsător.
Catine.ro
Ultimele știri