Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30X Factor

O dată care rămâne în istorie! 28 aprilie 1945 - unul dintre cei mai cruzi dictatori din timpul celui de-al Doilea Război Mondial este ucis

Pe douăzeci și opt aprilie 1945, Benito Mussolini își găsește sfârșitul. Liderul Italiei Fasciste, dictatorul cu cea mai lungă perioadă de conducere, cel care a contribuit la distrugerea Europei în secolul XX, a murit în executat pe un drum rural de către cei care l-au capturat. A fost o moarte care a adus pacea multor oameni asupriți de bărbatul cunoscut sub numele de Il Duce și care a stârnit multe controverse și teorii ale conspirației.

Benito Mussolini

profimediaimages.ro

Pe douăzeci și opt aprilie 1945, Benito Mussolini își găsește sfârșitul. Liderul Italiei Fasciste, dictatorul cu cea mai lungă perioadă de conducere, cel care a contribuit la distrugerea Europei în secolul XX, a murit în executat pe un drum rural de către cei care l-au capturat. A fost o moarte care a adus pacea multor oameni asupriți de bărbatul cunoscut sub numele de Il Duce și care a stârnit multe controverse și teorii ale conspirației.

Căderea celui cunoscut drept Il Duce

Mussolini a fost unul dintre cei câțiva lideri de extremă dreaptă care au preluat controlul asupra țărilor lor în urma Primului Război Mondial. El a vrut să facă Italia mai puternică, tratându-și propriul popor ca pe un sclav și invadând alte țări pentru a le forța să i se supună. El a fost atât de influent, încât numele partidului său fascist a fost adoptat de atunci ca termen de legătură pentru tot ceea ce înseamnă politica de extremă dreapta bazată pe rasism, autoritarism și ură.

Deși nu a fost capul măcelului celui de-al Doilea Război Mondial, el a fost atras pe considerente de ideologie într-o alianță cu Germania nazistă, o alianță care a invadat multe țări.

Pe măsură ce războiul a evoluat, Italia a ajuns să fie invadată, iar în iulie 1943, politicienii italieni l-au dat jos pe Mussolini de la putere. El a fost închis, dar apoi salvat de germani, care au invadat Italia când a făcut pace cu Aliații.

Germanii l-au instalat pe Mussolini ca lider al unui stat din nordul Italiei, ai cărui locuitori erau foarte ușor de manipulat.

După o înfrângere zdrobitoare, pe 25 aprilie 1945, Mussolini a fugit de la baza sa din Milano și s-a îndreptat spre nord, sperând să ajungă în Elveția, țară care era neutră în acest război.

Citește și: Un nou vaccin creat în Elveția ar putea fi administrat în masă. Imunitate cu un virus "fals", creat în laborator, salvarea împotriva coronavirusului

Executat pe 28 aprilie

Pe 27 aprilie, Mussolini și alți lideri fasciști călăreau sub protecția unui convoi german. În apropierea satului Drongo, partizanii comuniști conduși de Pier Luigi Bellini delle Stelle și Urbano Lazzaro au atacat convoiul, forțându-l să se oprească. 50 de lideri fasciști și familiile lor, inclusiv Mussolini și amanta lui, Claretta Petacci, au fost predați de către germani și luați ca prizonieri la Drongo.

La început, partizanii nu l-au recunoscut pe Mussolini. Omul pe care îl răpiseră nu era liderul dinamic, carismatic, care condusese Italia mai bine de douăzeci de ani. În schimb, avea o figură descurajată, epuizată, și cu ochii goi.

Pe 25 aprilie, în ziua în care Mussolini călătorea cu avionul spre Elveția, un decret a fost emis de Comitato di Liberazione Nazionale Alta Italia (CLNAI), conducerea partizană. Aceasta a declarat că liderii fasciști urmau să fie pedepsiți cu moartea pentru că au adus opresiune și distrugere în țara lor.

Misterul ordinului de execuție

Cine a dat ordinul pentru executarea sumară a lui Mussolini rămâne și astăzi un mister.

Secretarul general al Partidului Comunist și vicepremierul, Palmiro Togliatti, a susținut că a dat ordinul la 26 aprilie, spunând că odată capturat și identificat, Mussolini ar trebui ucis. Premierul Ivanoe Bonomi a afirmat că acest lucru s-a făcut fără autorizația guvernului. Luigi Longo, un comunist senior din Milano spune că ordinul a venit de la el și de la un alt reprezentant al CNLAI. Leo Valiani, reprezentantul Partidului Acțiunii la CLNAI, a susținut că ordinul îi aparține lui și altor lideri de bază ai CLNAI.

Oriunde a luat naștere misiunea de a-l ucide pe conducătorul fascist, cert este că Longo a trimis doi partizani, Walter Audisio și Aldo Lampredi, la Dongo pentru executarea ordinului.

După executarea lor, pe 28 aprilie 1945, trupurile lui Mussolini și ale iubitei Petacci au fost duse la Milano, împreună cu cele ale altor lideri fasciști. Mulți dintre bărbații prinși împreună cu Mussolini fuseseră executați la Drongo, iar cadavrele lor erau acum expuse într-o piață unde, cu un an înainte, partizanii au fost uciși, iar trupurile lor au fost expuse în văzul lumii de autoritățile fasciste.

Citește și: Era pensionară, dar nu și-a putut abandona colegii din spital! Mariana Andrioaie, infectată de o pacientă, este al doilea medic ucis de coronavirus

Mormântul său a devenit loc de pelerinaj

Inițial îngropat într-un mormânt nemarcat într-un cimitir la nord de Milano, trupul lui Mussolini a fost luat de trei fasciști în 1946 și ascuns timp de patru luni.

După ce a fost găsit, a fost ținut în secret până în 1957, când premierul Adone Zoli, bazat pe sprijinul de extremă dreaptă, a acceptat mutarea sa în cripta familiei Mussolini.

Mormântul a devenit un loc de pelerinaj pentru neo-fasciști.

Controverse și teorii ale conspirației

Există foarte multe relatări diferite despre moartea lui Mussolini și evenimentele care au dus la aceasta. Teoriile variază. Unii cred că fapta aparține unui operator britanic a cărui identitate este necunoscută. Așții spun că a fost o execuție falsă care ascunde un act de sinucidere. Totuși, pentru istorici, versiunea cea mai credibilă rămâne cea în care sunt implicați partizanii Audisio și Lamperdi.

Recomandari