Antena Căutare

Ce preț are drona americană MQ-9 Reaper, doborâtă în Marea Neagră. Aparatul costă o avere

Doborârea dronei MQ-9 Reaper, în urma unei coleziuni cu un avion rusesc, este posibil să coste armata americană câteva milioane de dolari. Iată ce preț are aceasta.

drona mq-9 reaper din armata americana Galerie
Doborârea dronei MQ-9 Reaper, în urma unei coleziuni cu un avion rusesc, este posibil să coste armata americană câteva milioane de dolari. Iată ce preț are aceasta. | Getty Images

Armata Statelor Unite a condamnat ferm piloții ruși, după ce marți, 14 martie 2023, un jet rusesc a doborât o dronă MQ-9 Reaper care zbura deasupra Mării Negre.

Mulți s-au întrebat care este costul potențial al unei noi drone MQ-9 Reaper, în cazul în care armata optează pentru înlocuirea aeronavei fără pilot doborâte.

Citește și: Incident la metrou Constantin Brâncoveanu! Au sosit pompierii după ce călătorii au sunat la 112. Ce s-a întâmplat

Ce preț are drona MQ-9 Reaper

Drona MQ-9 Reaper este folosită de personalul militar din SUA din 2007. MQ-9 este un UAV, un termen pe care mulți l-au auzit în jocurile video precum Call Of Duty, care este prescurtarea de la Unmanned Ariel Vehicle, ceea ce înseamnă că ale sale călătorii sunt controlate de la distanță, fără a fi nevoie de un pilot la bord.

MQ-9-urile sunt aeronave grele care sunt destinate a fi utilizate strict pentru operațiuni militare. Se pare că modelele mai noi ale Reaper pot trage mai multe rachete la o distanță de 0,32 secunde una de alta și pot zbura fără echipaj timp de până la 40 de ore.

Citește și: Rugăciunea puternică pe care să o rostești în Postul Paștelui. Îți va elibera sufletul de griji și de păcate

În martie 2021, Forțele Aeriene ale SUA au declarat că prețul unitar al unui MQ-9 Reaper este de 56,5 milioane de dolari, pentru un pachet care include „patru avioane cu senzori, stație de control la sol și legătură prin satelit Predator Primary”. Deloc surprinzător, având în vedere viteza aeronavei și ritmul rapid de tragere.

În aprilie 2021, departamentul de apărare al SUA a oferit guvernului australian o cifră estimată la 1,651 miliarde de dolari, atunci când a fost întrebat despre cumpărarea a 12 MQ-9 Reapers, împreună cu echipamentele necesare.

În 2020, SUA și-a exprimat dorința de a înlocui dronele MQ-9 începând cu 2030, în speranța de a folosi un model mai nou care ar putea utiliza inteligența artificială, conform Hitc.

Rusia vrea să recupereze drona, iar SUA susține că nu mai sunt date pe aceasta

Secretarul Consiliului rus al Securităţii Nikolai Patruşev a anunţat miercuri, 15 martie 2023, că Rusia va încerca să recupereze epava dronei. Scopul Rusiei este să intre în posesia datelor obținute de armata americană, însă oficialii acesteia spun că nu vor găsi nimic.

Statele unite au şters de la distanţă software sensibile de la bordul avionului american fără pilot de tip MQ-9 Reaper, înainte ca drona să se prăbuşească în Marea Neagră, cu scopul de a împiedica Rusia să culeagă informaţii secrete, declară doi oficiali americani, relatează CNN.

Citește și: Care sunt noile ajutoare de la Stat. Anumite categorii de români pot beneficia de ele

Ştergerea software-ului a avut loc după întâlnirea dronei cu două avioane de vânătoare ruseşti de tip Suhoi 27 (Su-27).

Avioanele ruseşti au deversat carburant în faţa dronei americane de supraveghere, marţi, după care unul dintre ele a intrat în coliziune cu drona, avariindu-i alicea şi determinând Statele Unite să o scufunde în Marea Neagră, conform News.

Incident la metrou Constantin Brâncoveanu! Au sosit pompierii după ce călătorii au sunat la 112. Ce s-a întâmplat... Câți bani trebuie să ai în casă în caz de orice urgență. Ce se întâmplă dacă câștigi salariul minim pe economie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x