Antena Căutare

Ce riscă românii care nu merg la medicul de familie. Autoritățile anunță amenzi usturătoare

Vizita periodică la medicul de familie va deveni obligatorie. Ce amenzi riscă cei care încalcă legea

Autoritățile consideră că probleme de sănătate trebuie să devină o prioritate pentru români, astfel că prevenția va deveni obligatorie. Potrivit noului contract-cadru din 2023, al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, vizita la medicul de familie devine obligatorie. Astfel, românii care nu se prezintă la controalele de rutină riscă amenzi usturătoare.

Citește și Ce locuințe nu vor mai putea fi date spre închiriere. Va fi interzis! Se dau amenzi de 75.000 de lei

Ce riscă românii care nu merg la medicul de familie. Autoritățile anunță amenzi usturătoare

Adela Cojan, preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a anunțat că, din 2023, cei care sar peste vizita la medicul de familie vor fi amendați, relatează Spynews.ro. Președintele CNAS a mai preizat că serviciile medicale de prevenţie vor fi obligatorii, ceea ce implică și sancțiuni pentru cei care nu respectă legea.

„De la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare vor fi modificate. Bugetul alocat asistenței medicale primare a cunoscut o suplimentare consistentă, aproape fără precedent, cu 22%. Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază și de a mai diminua din ceea ce înseamnă 'plata per capita'.

Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenție, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancționatorii (...) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenție.

Încercăm să responsabilizăm populația în legătură cu propria sănătate. Se practică în multe ţări, asociațiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023”, a spus Adela Cojan, în cadrul dezbaterii „Hepatitele virale post-pandemie - drumul spre eliminare, o provocare”, potrivit Agerpres.

Citește și: Ce români sunt predispuși să fie amendați la recensământul 2022. Autorecenzarea se încheie pe 15 mai 2022

Președintele CNAS a adăugat faptul că prin acest act normativ de vrea responsabilizarea populației cu privire la propria sănătate. Aceasta a mai menţionat că există un istoric al acestei măsuri, în multe țări existând această prevedere. Ba mai mult, asociațiile de pacienți sunt cele care vor ca românii care nu se duc la medicul de familie să fie sancționați.

Așadar, românii vor putea primi amendă dacă nu se prezintă la medicul de familie pentru a preveni situații medicale grave. Acest lucru ar putea duce la un conflict, atât din partea medicilor de familie care pot fi suprasolicitati de un flux mare de pacienți, dar și din partea românilor.

Citește și: Cum se pedepsește cruzimea față de animale. Mai mulți ani de închisoare și amenzi usturătoare, potrivit unei noi legi

(P) Nu îți place gustul de ulei CBD, dar vrei să beneficiezi de proprietățile acestuia? Iată produsul perfect pentru tin... Rezultate extrageri Loto 15 mai 2022. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x