Antena Căutare

Ce să faci dacă îți trosnesc genunchii când te ghemuiești și ce se întâmplă în acele momente

Dacă ai observat că atunci când faci genuflexiuni sau anumite exerciții, genunchii tăi încep să trosnească, atunci ai nevoie să știi de ce se întâmplă acest lucru, pentru că indiferent de vârstă, oamenii se confruntă cu această problemă.

Ce să faci dacă îți trosnesc genunchii când te ghemuiești și ce se întâmplă în acele momente
Dacă ai observat că atunci când faci genuflexiuni sau anumite exerciții, genunchii tăi încep să trosnească, atunci ai nevoie să știi de ce se întâmplă acest lucru, pentru că indiferent de vârstă, oamenii se confruntă cu această problemă. | shutterstock

Articulația genunchiului îndeplinește o serie de funcții, care ne ajută în mers, alergat, activități care necesită extensia și flexia genunchiului, însă este posibil ca atunci când facem lucruri obișnuite sau ne apucăm de sport să auzim trosnituri, ba chiar să simțim când punem mâna că articulația scârție.

Sunt mai multe cauze printre care și anumite boli reumatice, însă există o explicație care ee aplică și în situația în care ne trosnim degetele.

De ce ne trosnesc genunchii când ne aplecăm

La nivelul articulatiilor are loc o întindere atunci când facem exercițiile, spațiul dintre articulații se mărește (crește volumul), iar presiunea gazelor din lichidul sinovial scade. În acel moment gazele își pierd solubilitatea și se formează bule, care ajunse la suprafață, explodează producand zgomotul caracteristic trosnitului degetelor sau al genunchilor, potrivit CSID.

Citește și: De ce nu este bine să-ți pui hainele ude la uscat pe calorifer. Este un obicei foarte dăunător. Explicația specialiștilor

Mulți oameni își pun această întrebare dacă au vreo problemă din cauză că genunchii lor trosnesc când se apleacă, iar cea mai frecventă cauză sunt bulele de gaz aflate în interiorul lichidului sinovial din jurul articulațiilor. Când vă îndoiți piciorul, uneori ele explodează, provocând sunetul de trosnire. În această situație nu este motiv de îngrijorare, notează marca.com.

De asemeanea, alte cauze ale zgomotelor sunt intervențiile chirurgicale anterioare la genunchi - persoanele care au suferit operații la genunchi au raportat în decursul timpului că articulațiile devin mai zgomotoase decât înainte.

Alte cauze țin de boli sau traumatisme: ”Articulaţia are un cartilaj care acţionează ca o pernă între oase. În cazul în care cartilajul este uzat, se produce frecarea oaselor, ceea ce duce la scârţâit, durere sau tumefacţie articulară”, explică dr. Cipriana Dimitrakopoulos, medic specialist reumatolog.

Citește și: De ce sunt venele albastre sau verzi, deși sângele e roșu. Iluzia optică la care nu te-ai fi gândit niciodată

”Aceste manifestări pot fi observate după un accident la nivelul genunchilor sau se pot dezvolta treptat cu înaintarea în vârstă. Uneori, în cazul în care oasele din articulaţie nu sunt aliniate corect, frecarea dintre oase poate fi auzită ca un scârţâit în genunchi”, a spus dr. Cipriana Dimitrakopoulos – medic specialist reumatolog, pentru CSID.

”Traumatisme ale ligamentelor, meniscului sau ţesuturilor moi care pot deteriora cartilajul şi explică apariţia sunetelor în articulaţie” a precizat reumatologul.

Contează și vârsta în cazul problemelor depistate de medic: ”Vârsta, procesul natural de îmbătrânire şi uzura a cartilajului, face mişcările din articulaţia genunchiului dificile şi dureroase. De altfel, artroza prezintă în mod obişnuit scârţâit, trosnituri în articulaţia genunchiului”.

Ce putem face pentru a nu mai trosni genunchii

În cazul în care persoana nu suferă de vreo boală deja depistată, poate face anumite lucruri pentru a reduce trosnitul genunchilor. Este un lucru neplăcut să se întâmple, așa că oamenii vor să-l evite, motiv pentru care există o serie de reguli pe care trebuie să le respecte.

Ghemuirea într-o formă adecvată poate ajuta, la fel ca și încălzirea și răcirea corectă. Atunci când facem sport este nevoie să încălzim mușchii și articulațiile corespunzător, dacă ajungem să facem mișcări bruște și exerciții complexe fără a fi corect încălziți, putem dezvolta probleme.

Citește și: De ce nu trebuie să faci patul atunci când pleci din camera de hotel. O angajată a dezvăluit totul

De asemenea, trebuie să fim atenți să nu ne expunem la temperaturi scăzute și nici să facem dușuri reci după o sesiune de sport pentru că acest lucru dăunează. Articulațiile se vor răci brusc.

Pierderea în greutate, întărirea mușchilor din jur și ușurarea activității pot ajuta, de asemenea. De asemenea, există orteze care pot fi prescrise pentru a ajuta genunchii.

Scolile și grădinițele, de luni cu prezență fizică. Când se va trece în online și care sunt regulile | DOCUMENT... Alertă ANM! Cod Galben de rafale de vânt, care vor depăși 90-110 km/h. Ce zone sunt afectate de viscol...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x